Valtion omistamalle SoteDigi Oy:lle on valittu toimitusjohtaja syyskuussa tehtävästään pois siirtyvän Harri Hyvösen tilalle. Uusi toimitusjohtaja on KTM Mirva Antila, jolla on 25 vuoden kokemus teknologiayhtiön johtotehtävistä, julkishallinnon asiakkuuksien kehittämisestä sekä yhtiöstrategian ja muun muassa tekoälypalveluiden kehittämisestä. Antila on viimeksi toiminut IBM:n Suomen toimitusjohtajana vuosina 2017-2019.

Antila aloittaa tehtävässään ensi viikon maanantaina 10. elokuuta.

– Loistava valinta! kommentoi SoteDigi Oy:n lääketieteellinen johtaja Leena Soininen tänään Twitterissä.

SoteDigi Oy:n ja siihen helmikuussa yhdistyneen Vimana Oy:n perustaminen liittyi alun perin edellisen hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun.

Tällä hetkellä yhtiö tuottaa ja kehittää useita kansallisesti merkittäviä ja näin korona-aikana olennaisia valtion palveluita ja hankkeita, kuten Omaolo.fi, Päivystysapu 116117, tietojohtamisen laajat kehityshankkeet ja koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisuun toteutettavan tietojärjestelmän käyttöönotot.

– Yhtiön tehtävän merkityksellisyys motivoi minua suuresti, sanoo Antila itse yhtiön tiedotteessa.

Talouspoliittinen ministeriövaliokunta linjasi kesäkuussa, että SoteDigi Oy:n erityistehtävä on kehittää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden toimialojen tuottavuutta ja vaikuttavuutta parantavia kansallisia digitaalisia ratkaisuja.

Lisäksi yhtiön on tarkoitus tukea viranomaisten kansallisten sähköisen asioinnin tukipalvelujen hyödyntämistä sekä edistää integraatiota ja yhteentoimivuutta, tiedolla johtamista sekä asiakaslähtöisten ja kustannustehokkaiden ratkaisujen toteutusta ja tulevaisuuden digitalisaation mahdollistamista.

Yhtiö saa syksyllä uuden nimen, joka vastaa enemmän sen tulevaa toimenkuvaa. SoteDigi Oy:sta tulee DigiFinland Oy.

Yhtiön ei ole tarkoitus tuottaa voittoa. Sen pääomasta palautetaan valtion talousarvioon 57 miljoonaa euroa, josta osoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön käytettäväksi 50 miljoonaa euroa yhtiöltä hankittaviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin sekä sisäministeriön käytettäväksi 7 miljoonaa euroa yhtiöltä hankittaviin pelastustoimen palveluihin.

Lisäksi talousarvioon tuloutetaan Maakuntien ICT-palvelukeskus Oy:n purkamisen yhteydessä arviolta 15 miljoonaa euroa, joka osoitetaan valtiovarainministeriön käytettäväksi yhtiöltä hankittaviin julkisen hallinnon ICT-palveluihin.