Ruotsissa koronavirustilanne on siirtynyt uuteen vaiheeseen, sanoo Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengren.

Ruotsin terveysviranomaiset varoittivat tiistaina, että Tukholmassa ja Göteborgissa on jo viitteitä epidemiasta. Tukholman seudulla todettiin 60 uutta koronatapausta ja osaa tapauksista ei pystytty enää jäljittämään tai kytkemään ulkomailta tulleeseen tapaukseen.

Kansanterveysviranomainen Folkhälsomyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson sanoo, että viranomainen kaavailee nyt kokoontumisrajoituksia. Tanskassa ja Norjassa yli 500 hengen massatapahtumia suositellaan peruttaviksi. Carlson kommentoi TV4:n uutisille, että 500 henkeä voisi olla sopiva raja Ruotsissakin, mutta ”se voi olla myös matalampi”.

Hallengren puolestaan vakuutti tiedotustilaisuudessaan tiistai-iltana, että hallitus ja poliitikot ovat valmiita tekemään päätöksiä heti, kun Folkhälsomyndigheten vain pyytää.

”Teemme sen näin nopeasti”, Hallengren sanoi napsauttaen sormiaan.

Pääministeri Stefan Löfven on kutsunut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat koolle keskiviikoksi.

Koronaviruksen torjunnan kolme vaihetta

Folkhälsomyndigheten johtava epidemiologi Anders Tegnell on aiemmin kuvannut koronaviruksen etenemisen ja viranomaisten varautumisen kolmivaiheisena kaaviona. Ensimmäisessä tasossa tartunnat ovat yksittäisiä, ne pystytään jäljittämään ja tapauksia jäljittämällä voidaan etsiä ja varoittaa muita tartunnalle altistuneita.

Toisessa vaiheessa virus alkaa levitä laajemmalle niin, että alkuperäisen tartunnan saanut ehtii tartuttaa taudin toiseen henkilöön, joka puolestaan tartuttaa sen kolmanteen ja niin edelleen. Viranomaiset alkaisivat harkita suurien yleisötapahtumien perumista, eristää tunnettuja tautitapauksia ja valmistautua laajempaan epidemiaan.

Nyt Ruotsissa on siirrytty siis tähän toiseen vaiheeseen.

Kolmannessa vaiheessa tauti leviäisi niin villisti, ettei tapauksia pystytä jäljittämään enää toisiinsa. Kokonaisten yhteisöjen tai alueiden eristämistä harkittaisiin ja terveydenhuollossa tartuntatapausten hoitoa jouduttaisiin priorisoimaan.