Espanjassa on tällä viikolla herätty koronavirusepidemian rajuun todellisuuteen. Madridin pörssin pääindeksi rojahti torstaina peräti 14 prosenttia, mikä on sen historian pahin päiväpudotus.

Tartunnat lisääntyvät hyvin nopeasti ja hoitokapasiteetista alkaa olla pulaa esimerkiksi 6,5 miljoonan asukkaan Madridissa.

Barcelonan alueella eristettiin torstai-iltana yllättäen Igualadan koko kaupunki tartuntojen riistäydyttyä. Saarto koskee myös naapurikuntia.

Espanjan parlamentti ja Madridin alueparlamentti tyhjenivät torstaina, kun istuntokausi keskeytettiin kahdeksi viikoksi. Kahdella maan hallituksen ministerilläkin on todettu virustartunta.

Virustesti tehtiin koko hallitukselle ja kuningashuoneelle - kuten myös Real Madridin jalkapallo- ja koripallojoukkueille yhden koripalloilijan sairastuttua.

Kaikki Espanjan liigaottelut jätetään toistaiseksi pelaamatta.

Madridin hotelleja ehkä hoitotiloiksi

Hallitus kehotti torstaina sulkemaan maan kaikki koulut, päiväkodit ja yliopistot.

Sulku koskisi yli yhdeksää miljoonaa lasta ja nuorta, mutta toimeenpanosta päättävät itsehallintoalueet, joiden vastuulla on sekä koulutus että terveydenhuolto.

Espanjan terveysministeriö on tähän asti koordinoinut viruksen leviämisen ehkäisyä. Tilanne uhkaa nyt irrota sen käsistä, koska alueelliset tarpeet eriytyvät ja käyvät paikoin pakottaviksi.

Madridissa aluehallinto selvittää kiireellisesti hotellien ottamista hoitokäyttöön.

Turismi on jo muutenkin romahtamassa. Torstaina suljettiin museot ja teatterit. Kaikki messut, kongressit ja yleisötapahtumat on peruttu.

Madridin metron matkustajamäärät ovat pudonneet liki 40 prosenttia. Ihmisiä kehotetaan välttämään liikkumista. Yritykset teettävät etätöitä, jos se vain on mahdollista.

Tartuntamäärä viikossa kuusinkertaiseksi

Etenkin tehohoidon järjestäminen vaatii kiireesti lisätiloja vakavien tapausten määrän kasvaessa. Yli puolet Espanjan virustartunnoista on Madridissa, eli tärkeimmällä talousalueella.

Torstai-iltana todettuja tartuntoja oli koko maassa jo noin 3 000. Vain viikkoa aiemmin tartuntoja oli ollut vasta viitisen sataa.

Tehohoitoa tarvitsevia viruspotilaita oli vasta 190, mutta heidän määränsä tulee tietysti normaalin tehohoitotarpeen päälle.

Madridin aluehallinto sanoo, että sillä on vaikeuksia löytää lisää hengityskoneita ja eristyshoidon vaatimaa välineistöä.

Paine kasvaa yksityissektorin nivomiseksi julkisen terveydenhuollon ponnistuksiin. Yksityispuoli elää omaa elämäänsä. Se myy esimerkiksi virustestejä hyvään hintaan.

Samalla mediassa on huomattu, että Saksassa tartunnan saaneiden kuolleisuusluku on tuntuvasti alempi kuin Espanjassa tai Italiassa - ainakin toistaiseksi. Syytä tähän ei tiedetä.

Valtiolla ei varaa tukitoimiin

Pääministeri Pedro Sánchezin johtama vasemmiston vähemmistökoalitio lupasi torstaina tukea terveydenhuollolle sekä turismi- ja kuljetusaloille. Moni matkailuyrittäjä sanoo myynnin romahtaneen äkisti 80 prosenttia.

Matkailu tuo 12 prosenttia Espanjan kansantuotteesta ja on suurin työllistäjä. Työttömyys voi paisua räjähdysmäisesti kuten vuonna 2008 globaalin talouskriisin alkaessa.

Ylivelkaisella valtiolla on huonosti rahkeita tukitoimiin. Hallitus lupasi matkailulle vaivaiset 400 miljoonaa euroa ja kaikille pk-yrityksille korotonta lykkäystä verojenmaksuun.

Viruksesta johtuvat sairas- tai hoitovapaat korvataan tilapäisenä työkyvyttömyytenä 75-prosenttisesti valtion sosiaaliturvasta ilman karenssia.

Epidemia itse asiassa kiskaisee maton hallituksen suunnitelmien alta. Aikomus on ollut päinvastoin kiristää yritysverotusta tänä vuonna julkistalouden vajeiden paikkaamiseksi.

Pitää muistaa, ettei Espanjalla ole vieläkään budjettia tälle vuodelle. Maa elää vuoden 2018 budjetilla, sillä viime vuonna ei saatu kasaan budjettia valtion koko olemassaolon kyseenalaistavien poliittisten riitojen takia.