Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö MSD (toimii Yhdysvalloissa nimellä Merck) on kertonut, että sen kehittämä koronaviruslääke molnupiravir vaikuttaa tutkimusten perusteella potentiaaliselta hoitokeinolta.

Kyse on testivaiheen 2a alustavista tuloksista. Siihen osallistui 202 koronaviruksen oireita saanutta ihmistä, jotka eivät olleet sairaalahoidossa ja joilla vahvistettiin koronatartunta.

Lääkkeellä halutaan nopeuttaa viruksen poistumista elimistöstä. Raportoiduissa tuloksissa on mukana 72 ihmistä. Viisi päivää kestäneen lääkehoidon jälkeen yhdelläkään 47:stä ihmisestä ei ollut nenästä otetuissa näytteissä tartuttavaa koronavirusta. Plasebolääkettä saaneiden 25 ihmisen joukosta 24 prosenttia oli yhä positiivisia.

Lääkkeeseen ei yhdistetty lainkaan vakavia sivuvaikutuksia.

Tutkimuksia johtava Pohjois-Carolinan lääketieteellisen yliopiston apulaisprofessori William Fischer sanoi tuloksia ”lupaaviksi”.

– Mikäli lisätutkimukset tukevat tuloksia, tällä voi olla merkittävä kansanterveydellinen vaikutus, etenkin kun koronavirus jatkaa leviämistään ja muuttumistaan ympäri maailman, Fischer sanoi tiedotteessa.

MSD:n kanssa lääkettä kehittävän Ridgeback Biotherapeuticsin perustajan Wayne Holmanin mukaan lääke estää koronavirusta lisääntymästä. Tulokset viittaavat myös siihen, että lääke voi heikentää sairautta, mutta hän huomauttaa Wall Street Journalin mukaan, ettei tutkimus todista sitä.

Toivoa antavasta tuloksesta huolimatta pitää huomioida, että kokeeseen osallistuneita oli vain vähän. Lääkkeen todellinen potentiaali saataneen selville kolmannen vaiheen kokeissa, jotka ovat jo käynnissä. Tutkimuksen odotetaan valmistuvan toukokuussa.

MSD:n ja Ridgeback Bion onnistuminen olisi merkittävä askel taistelussa tautia vastaan. Sairaalaan joutuneita potilaita hoidetaan tällä hetkellä lähinnä steroideilla ja viime syksynä käyttöön hyväksytyllä Veklury-viruslääkkeellä (remdesivir). Jälkimmäinen pitää antaa tiputuksessa suonensisäisesti, kun molnupiravir otetaan kapselina suun kautta eikä sitä tarvitse käyttää valvotusti sairaalaympäristössä.

MSD oli myös yksi koronarokotetta kehittäneistä yrityksistä, mutta hylkäsi kaksi kandidaattiaan tammikuussa, kun ykkösvaiheen tutkimukset olivat pettymys. Yhtiö tunnetaan toimivan ebolarokotteen kehittäjänä.