Maailman johtavat tarttuvien tautien asiantuntijat ovat tällä hetkellä erimielisiä siitä, kuinka tappava koronavirus on, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Koronavirukseen on menehtynyt noin 3,4 prosenttia diagnosoiduista potilaista, kertoi Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tällä viikolla.

Tarkan kuolleisuusluvun laskeminen on kuitenkin hankalaa. WHO onkin myöntänyt, että lukema muuttuu sitä mukaa, kun taudista ja sen levinneisyydestä tiedetään enemmän.

3,4 prosenttia ”on ehdottomasti liian korkea arvio”, totesi Yhdysvaltojen valtakunnallisen tartuntatautiviraston entinen päällikkö Tom Frieden Bloombergille. Hän arvioi, että koronaviruksen kuolleisuusprosentti tulee jäämään yhden tienoille.

WHO:n mukaan noin 80 prosenttia koronavirukseen sairastuneista saa ainoastaan lieviä oireita. Eri maiden testauskäytännöt myös eroavat suuresti toisistaan, mikä hämärtää kokonaiskuvaa.

Esimerkiksi Etelä-Korea on testannut tähän mennessä noin 140 000 ihmistä ja löytänyt heidän joukostaan noin 5700 koronaan sairastunutta. Näyttäisikin siltä, että maan aktiivinen testauskäytäntö painaa kuolleisuuslukeman alas, alle 1 prosenttiin. Tämä johtuu siitä, että myös lievistä oireista kärsivät saavat oikean diagnoosin.

Karanteeniin Japanissa joutuneen Diamond Princess -aluksen matkustajista 707 sairastui virukseen ja kuusi menehtyi. Kuolleisuus oli siis 0,8 prosenttia olosuhteissa, joissa altistuneita voitiin seurata ja testata tarkasti.

Niissä maissa, jossa tehdään eniten testejä, on myös matalin kuolleisuusprosentti. On tosin vaikea sanoa, kuinka paljon se linkittyy myös muun terveydenhuollon tehokkuuteen.

Lopullinen kuva viruksesta ja sen tappavuudesta rakentuukin vasta siinä vaiheessa, kun vasta-ainetestit saadaan tehtyä useassa maassa populaatiotasolla.