Joni Savolainen on perusterve, 34-vuotias mies Vantaalta. Hän on sairastanut maaliskuun puolivälistä asti, eikä ole kunnossa vieläkään. Savolainen ymmärsi jo alkuvaiheessa, ettei nyt ole kyse mistään flunssan kaltaisesta ja alkoi kirjata oireitaan muistiin it-alan ammattilaisen tarkkuudella.

Savolainen alkoi kerätä dataa Google-kyselyllä, koska koki, että tietoa uupuu kaikilta, myös terveydenhuollon ammattilaisilta.

Kesään tultaessa on tapahtunut paljon. Savolaisen perustamassa Facebook-ryhmässä on yli 2 000 jäsentä. Kertomusten perusteella korona on saattanut tulla Suomeen tiedettyä aiemmin.

– Moni ryhmässä on kertonut, että heillä tauti on alkanut marras–joulukuussa, ja osalla jo syyskuussa. Meilahden infektiopolin sairaanhoitaja sanoi viime viikolla, että heidän tietojensa perusteella korona on alkanut Suomessa jo huomattavasti aiemmin, kuin on alunperin luultu.

Kyselyn tuloksia. Koronan oireet voivat olla moninaiset. Joni Savolainen

Koossa on myös yli 500:n suomalaisen ja yli 2 000:n ruotsalaisen kyselyyn vastanneiden tietoja ja kuvauksia sairaudesta, saadusta hoidosta, testauksista ja niiden tuloksista. Savolainen alkoi kerätä dataa Google-kyselyllä, koska koki, että tietoa uupuu kaikilta, myös terveydenhuollon ammattilaisilta. Kaikki aineisto on jaossa julkisesti ja Savolainen on toimittanut sitä muun muassa omille hoitaville lääkäreilleen, julkisuudessa koronaa kommentoineille tahoille ja Husin teho-osaston lääkärille, joka oli Savolaiseen itse yhteydessä tekeillä olevaan tutkimukseen liittyen.

– Kysely rakennettiin vertaistuen voimalla ja siitä saatiin niin hyvä, että sitä voidaan jakaa kaikille. Mukana oli monen alan osaajia. Toivon, että keräämistäni tiedoista on lääkäreille hyötyä ja että he ymmärtäisivät taudin luonnetta paremmin.

Osa vastaajista on saanut lähetteen psykiatriseen hoitoon.

Taudissa hämmentää ennen kaikkea sen arvaamattomuus: olo voi muuttua päivässä tai tunnissa terveestä sairaaksi ja päinvastoin. Tauti laantuu, mutta voi aktivoitua joko tuntemattomasta syystä tai jopa pienestä fyysisestä rasituksesta uudelleen ja uudelleen.

– Infektiolääkäri kertoi, että taudin kuvaa määrittelee se, miten paljon olet saanut virusta sisääsi altistushetkellä. Sen vaikeampaa tulee myös olemaan puolustuksen rakentaminen.

Korona on Savolaisen oman kokemuksen ja datasta saatujen kuvaustenkin mukaan monilla koko kehon sairaus, josta toipuminen kestää pitkään. 64 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sairastanut 60–90 päivää ja sairasti vastaushetkellä edelleen. Oireiden moninaisuus tai epämääräisyys on hämmentänyt joitain lääkäreitä ja potilaille on saatettu kirjoittaa psykiatrinen diagnoosi.

– Osa vastaajista on saanut lähetteen psykiatriseen hoitoon.

Ruotsista saadut vastauksen noudattavat suomalaista trendiä.

– Sairastaminen on siellä yhtä pitkäaikaista ja monioireista. Suurimmalla osalla ei tule vasta-aineita ja negatiivisia testituloksia on hirveän iso osa. Eikä sielläkään ole aina päästy testeihin.

Kyselystä nousee Savolaisen mukaan tärkeimpänä havainto, että suurin osa vastaajista on perusterveitä, joilla tauti on pitkittynyt.

– Tauti ei katso henkilöä, minkälaisen oirekuvan saat. Ihan perusterve voi sairastaa monta kuukautta. On täysi mysteeri miten tauti valikoi uhrinsa, mikä sille altistaa. Onko se genomissa vai auttavatko aiemmat sairastetut virukset. Tämä virus tuntuu aktivoituvan kropassa miten sattuu ja sillä on piiloutumiskyky immuunipuolustusjärjestelmältä.

Lue potilaiden oirekuvauksia täältä:

Lue lisää koronasta: