Suomessa toimivat terveysteknologiayritykset pyrkivät siihen, että suomalaisen terveydenhuollon toimivuus on turvattu niin pitkälle kuin mahdollista.

Näin viestittää yrityksiä edustavan Sailab - MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Simik. Yhdistys teki jäsenyrityksilleen kyselyn koronavirusepidemian vaikutuksista niiden toimintaan.

– Tällä hetkellä tilanne on melko hyvä ja hallinnassa.

Terveysteknologiaratkaisujen kysyntä on epidemian myötä kasvanut. Yritykset ovat joutuneet punnitsemaan sitä, minne ne toimittavat tuotteitaan.

– Yritykset ovat rajoittaneet myyntiään niin, että varastolla olevia tuotteita toimitetaan pääsääntöisesti suomalaiselle terveydenhuollolle. Ostohalukkuutta tuntuisi olevan kuitenkin muuallakin.

Sailab - MedTech Finland edustaa yrityksiä, jotka valmistavat tai tuovat maahan erilaisia lääkinnällisiä laitteita, esimerkiksi maskeja, implantteja sekä in vitro -diagnostiikkatestejä. Yhteensä yhdistykseen kuuluvilla yrityksillä on 500 000 erilaista terveysteknologiaratkaisua Euroopan markkinoilla.

Simik toteaa, että on vaikeaa arvioida, mitä tapahtuu, mikäli koronavirustilanne hankaloituu.

Haasteita tuotannolle on jo nyt olemassa.

– Monen ratkaisun valmistus tapahtuu Kaakkois-Aasian maissa, jotka ovat myös merkittäviä raaka-ainetuottajia. Mikäli koronaviruksesta tulee isompi maailmanlaajuinen ongelma, kysymys on, miten Suomi pienenä markkinana pystyy varmistumaan siitä, että saamme jatkossakin näitä ratkaisuja, kuten esimerkiksi suojaustuotteita.

Simik kuitenkin muistuttaa, että Suomen tilanne on hyvän huoltovarmuuden ja olemassa olevan terveydenhuollon laitteistoin vuoksi monta muuta maata parempi.

– Onneksi meillä ei toistaiseksi ole ollut vakavampia tapauksia, mutta terveydenhuollossa on hyvä hapetukseen tarvittava laitekanta olemassa.

Koronavirustilanteen eteen tehdään terveysteknologiayrityksissä tällä hetkellä myös paljon kehitystyötä. Esimerkiksi in vitro -diagnotiikkayritykset niin maailmaanlaajuisesti kuin Suomessakin etsivät pikatestiä koronavirukseen, jotta taudin toteaminen nopeutuisi.