Euroopan komissio on antanut suosituksen, jonka mukaan markkinavalvontaviranomaiset voivat sallia henkilönsuojainten myymisen, vaikka vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjä ei ole saatettu päätökseen eikä CE-merkintää ole kiinnitetty.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt komission suosituksen perusteella henkilönsuojaimia koskevan linjauksen, joka on voimassa vain koronaepidemian ajan. Siihen voi tutustua tarkemmin täällä.

Linjaus koskee vain ammattikäyttöön tarkoitettuja, koronavirus covid-19-suojautumiseen tarkoitettuja henkilönsuojaimia.

Suojaimen on lievennyksistä huolimatta täytettävä EU:n suojainasetuksen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Suojainten on siis oltava turvalliset käyttää ja suojattava tarkoitetulla tavalla.

Komission suosituksessa todetaan, että tiettyjen henkilönsuojainten eli hengityksensuojainten, käsineiden, suojahaalarien ja silmiensuojainten kysyntä on kasvanut voimakkaasti.

Suojaimet ovat olennaisen tärkeitä terveydenhuollon työntekijöille, ensivaiheen pelastustyöntekijöille ja muulle henkilöstölle, joka on mukana viruksen hillitsemisessä ja sen leviämisen estämisessä.

Iltalehti kertoo tänään, että Huoltovarmuuskeskus (HVK) on saanut sovittua, että neljä lentokoneellista suojavarusteita toimitetaan Suomeen Kiinasta Finnairin koneilla.

Ensimmäiset lennot saapuvat tällä viikolla, ja seuraava ensi viikolla.

– Tuotteiden hinnat ovat tällä hetkellä noin kymmenenkertaisia normaaliin verrattuna. Näillä hinnoilla ostetaan se, mikä tarvitaan ja täysiä koneellisia, Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola toteaa lehdelle.

Hintalapussa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista.

Myös Mehiläinen on ilmoittanut lennättävänsä suojavarusteita Suomeen. Kyse on paluulennoista tilanteista, joissa Mehiläinen on vienyt koronavirusnäytteitä analysoitavaksi Etelä-Koreaan. Se tuo suojautumiseen varusteita paluulennoilla.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.