Koronaepidemia on lisännyt insuliinikynien tuotantoa Kontiolahdella. Etenkin Keski-Euroopassa kyniä halutaan varastoon pahojen päivien varalle.

Phillips-Medisizen valmistaa Sanofin insuliinikyniä Kontiolahden tehtaalla. Kevään aikana kysyntä on kasvanut niin suureksi, että tuotantokapasiteetti on maksimissaan.

– Tällä hetkellä meiltä lähtee 240 000 kynää päivässä, mikä tarkoittaa rekkalastillista kyniä, kertoo yrityksen liiketoiminnan kehityspäällikkö Kari Hakulinen.

Hänen mukaansa tuotantoa ei pystytä lyhyellä aikavälillä lisäämään. Uusien laitteiden hankkiminen kestäisi useamman vuoden.

Ranskalainen lääkejätti on keskittänyt suuren osan SoloStar- insuliinikynien valmistuksensa Kontiolahdelle, jossa niiden tuotanto alkoi 15 vuotta sitten. Uusin siellä valmistettava Toujeo DoubleStar-kynä tuli markkinoille vuonna 2018. Se eroaa aiemmista niin, että sen avulla on mahdollista annostella enemmän insuliinia.

– Koronan vuoksi nyt valmistetaan kyniä aiempaa suurempia määriä, ja meillä on 24/7 -valmistus käynnissä.

Hakulisen mukaan myös henkilökuntaa on rekrytoitu lisää vuoroihin.

Kontiolahdelta kynät viedään Frankfurtiin täytettäviksi, minkä jälkeen ne menevät myyntiin ympäri maailmaa.

– Niitä löytyy myös Suomen apteekeista ja sairaaloista.

Hakulinen uskoo, että lähitulevaisuus tuotannossa jatkuu samalla tavalla.

– Olemme kasvu-uralla ilman koronaakin.

Insuliinikynille on kysyntää enemmän kuin pystymme valmistamaan niitä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.