Espanjassa koronatartunnat ovat räjähtäneet yli 50-kertaisiksi marraskuun puolivälin jälkeen omikronvariantin levitessä.

Vielä marraskuun alussa uusia tartuntoja ilmaantui kahden viikon aikana alle 50 sataatuhatta asukasta kohden. Kauppalehti kertoi tuolloin Aurinkorannikolta, että viimeisistäkin koronarajoituksista luovutaan.

Nyt tartuntojen ilmaantuvuusluku on yli 2700.

”Tunnen vaikka kuinka monta perhettä koronan kourissa. Sihteerinikin sai tartunnan”, sanoo suomalaisyrittäjä Madridissa.

Pikatestit ovat loppuunmyytyjä. Positiivinen kotitestitulos riittää sairaspoissaolon syyksi Madridissa, ja aluehallitus jakaa testipakkauksia myös ilmaiseksi.

Viruksen ennätysmäisestä leviämisestä huolimatta sairaalakuormitus on pysynyt maltillisena. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on vain kolminkertaistunut marraskuun alun jälkeen.

Tehohoitopaikoista runsas viidesosa on koronapotilaiden käytössä. Tilanne vaihtelee alueittain. Maan pohjoisosissa viruskuorma on pahin.

Maskipakko kadullakin, koulut lähiopetuksessa

Paniikkitunnelmaa ei ole, ja viranomaisten uudet rajoitustoimet ovat lieviä. Näkyvin on maskipakko ulkona kadullakin, mutta terasseilla ja baareissa saa istua maskitta.

Jalkapallostadioneilla sallitaan 75 prosenttia yleisömäärästä. Madridissa kulttuuritapahtumat ja ravintolat voivat toimia vapaasti omilla säännöillään.

Kouluihin palattiin maanantaina normaalisti, paitsi että opettajia on sairaana. Yleisohjeeksi on päätetty, että vasta jos viisi oppilasta samasta luokasta saa tartunnan, pannaan koko luokka karanteeniin ja etäopetukseen.

Espanjassa on maanlaajuisesti 90,3 prosenttia yli 12-vuotiaista saanut vähintään tuplarokotuksen, joten valtaosa saa viruksesta vain lieviä oireita.

Tartuntamäärät hillitsevät kulutusta, mutta silti luvut ovat kasvussa. Viime vuoden aikana yritysten keskimääräinen päivittäislaskutus ylitti hienoisesti vuoden 2019 tason, kertovat alustavat verotustiedot verkkolehti El Españolin mukaan.

Yritysten joulunajan myynti on saman lähteen mukaan ollut jopa selvästi vilkkaampaa kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna. Osittain lukuja tosin nostanee joulukuussa jo yli kuuteen prosenttiin kavunnut inflaatio.

Tammikuun alennusmyynneissä näkyy ruuhkia kuin entiseen tapaan – vaikkakin alelaareja pengotaan nyt maskit päässä.

Turismin puute rasittaa

Sairaspoissaolot vaikeuttavat yritysten elämää. Elintärkeälle turismille omikronvyöry on ollut uusi isku. Katalonialaiset hotelliyrittäjät valittavat, että huoneista vain alle puolet oli varattuina joulunseutuna.

Matkailun ja majoituksen lisäksi liikennöinti ja osa ravintoloista kärsivät edelleen.

”Monen hengen pöytävaraus voi peruuntua, jos yhdellä todetaan tartunta”, harmittelee ravintolanpitäjä Madridissa, vaikka hänen terassinsa täyttyy asiakkaista aurinkoisena sunnuntaina.

Ulkomaisen turismin, etenkin ryhmämatkojen, palautuminen kangertelee pahiten. Viime vuonna loppuvuodesta oltiin päästy noin puoleen pandemiaa edeltäneistä ulkomaisista kävijämääristä, kun omikron iski.

Espanjaan matkustamista EU-alueelta eivät koske erityisrajoitukset, jos on täysin rokotettu, mutta terveysviranomaisten maahantulokaavake pitää verkossa täyttää – ja pelko tartunnoista pitää monet turistit poissa.

Maskipakko. Espanjassa on maskipakko nyt myös kaduilla. Poliisilla ei ole sakotusoikeutta, mutta sosiaalinen kontrolli maskinkäytössä on vahvaa. Jyrki Palo

Autoteollisuus jatkaa lomautuksia

Matkailun lisäksi kituuttaa Espanjassa toimiva laaja kansainvälinen autoteollisuus. Ajoneuvotuotanto ja matkailu vastaavat yhteensä yli 20 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, jonka ei odoteta palautuvan vuoden 2019 tasolle vielä tänä vuonna.

Uusia autoja valmistui Espanjassa viime vuonna jopa hieman vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin tuotanto rojahti noin viidenneksen. Syynä ovat lähinnä komponenttipula ja logistiikan pullonkaulat maailmalla.

Useimmat isot Espanjan autotehtaat, kuten Renault, Volkswagen-Seat ja Daimler, ovat jo ilmoittaneet tuhansien työntekijöiden lomautuksien jatkuvan myös vuonna 2022 ainakin kesäkuulle asti.

LUE MYÖS: