Etelä-Karjalan alueellinen covid-19-tilannekuvaryhmä totesi eilisessä kokouksessa, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa.

– Sairaalakuormitus on lisääntynyt, tartunnanjäljitys kuormittunut ja puhelinpalvelumme ruuhkautuneet. Tilanne vaikuttaa rajusti Eksoten toimintaan, mutta myös muuhun maakuntaan. Useat koulualtistukset ovat saattaneet kokonaisia koululuokkia karanteeniin ja haluamme päätöksellä turvata lähiopetuksen, lasten ja nuorten harrastustoiminnan sekä myös oman toimintamme jatkumisen. Hoitotakuiden tulee toteutua ja meidän on pystyttävä hoitamaan muutkin, kuin koronaan sairastuneet, summaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Epidemiaseurannan kannalta pelkkien tapausmäärien seuraamisen merkitys vähenee, joten aiempaa tarkemmin seurataan esimerkiksi sairaalahoitoisia potilaita. Erikoissairaanhoidossa ja teho-osastolla hoidettavien määrä sekä potilaiden nimittäjätiedot korostuvat, kun tilannekuvaryhmässäkin pohditaan mahdollisia suositus- ja rajoitustoimenpiteitä.

– Eksotella pohdimme parhaillaan, mitkä lukemat ja mikä tieto olisi mahdollista julkaista potilaiden yksityisiä terveystietoja julkaisematta ja mitkä näistä julkisista lukemista kuvaisivat parhaiten epidemiatilannetta Etelä-Karjalassa. Voin todeta, että viimeisen viikon aikana sairaala- ja tehohoitokuormitus on alueellamme lisääntynyt selvästi, jatkaa Karhula.

Etelä-Karjalan alueella tartuntapiikki hipoo maaliskuisia lukuja. Eroa maaliskuun tilanteeseen löytyy, sillä nyt tartuntaketjuja on useita ja tartunnanjäljitys ei ehdi jäljittää kaikkia ryppäitä ajoissa. Näytteitä Etelä-Karjalassa on otettu viikon aikana noin 4 000, mikä on ennätyksellinen luku. Koronatestiin tulee hakeutua lievienkin flunssaoireiden ilmaannuttua.

Tartuntaryppäitä on ilmennyt erityisesti perhepiirissä, harrastuksissa ja mökkibileissä. Tartunnoista vain kuusi prosenttia on tällä hetkellä rajaliikenteen testauksista. Jäljityksen kannalta ongelma on deltavariantin nopeus. Hyvin moni on altistustiedon saamisen aikaan alkanut jo itse oireilla ja tartuttaa.

– Tartuntoja on eniten 10–30-vuotiaissa, jotka ovat myös vähiten rokotettuja ikäryhmiä. Lapsista ja nuorista tartunnat leviävät helposti heidän vanhempiinsa, joista moni on saanut vasta yhden rokotteen, harmittelee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka tiedotteessa.

Kahden rokotuksen läpi on tullut hyvin vähän tartuntoja, joten rokotussuoja yli 50-vuotiailla alkaa olla jo hyvä, nuoremmilla valitettavasti tilanne ei ole sama.

– Epidemiaa ei saada tukahdutettua, vaan sitä on pyrittävä hallitsemaan pitkälti rokotusohjelman avulla. Laumaimmuniteettia ei enää saada, joten tämän ja ensi vuoden aikana kansalainen joko sairastaa rokottamattomana koronan tai ottaa rokotteen. Koronavirustauti voi olla lievä, vakava tai erittäin vakava. Kaksi rokotetta ottamalla suojaa itsensä lisäksi läheisiään, työtovereitaan ja koko yhteisöämme, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

THL:n edustaja kertoi kokouksessa rokotuskattavuuden kakkosrokotteen osalta olevan nuorilla miehillä heikompi kuin nuorilla naisilla.

Lue seuraavaksi: