Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli maanantaina Intian koronamutaation (B.1.617) maailmanlaajuisesti huolestuttavaksi. Aiemmin Intian mutaatio luokiteltiin seurattavaksi.

Intia-variantti tekee näin seuraa Britannian, Brasilian ja Etelä-Afrikan muunnoksille, jotka on jo aiemmin luokiteltu koko maailman tasolla huolestuttaviksi eli virukset aiheuttavat vakavaa taudinkuvaa ja hoitokeinot tai rokotteet tehoavat niihin tavallista huonommin.

Intia-variantin tapauksessa koronavirus myös tarttuu herkemmin kuin alkuperäinen virus.

– Jotkin saatavilla olevat tiedot viittaavat parempaan tartuttavuuteen, WHO-johtaja Maria Van Kerkhove sanoi Iltalehden mukaan Genevessä maanantaina.

Intiassa koronaepidemia on niin järkyttävässä vaiheessa, että kansalaiset turvautuvat kyseenalaisiin, hindulaisuuteen liittyviin perinteisiin keinoihin sen tuhoja torjuakseen.

Reutersin mukaan ainakin Gujaratin osavaltiossa on tapauksia, joissa ihmiset ovat levittäneet vartaloonsa lehmänlantaa ja -virtsaa, koska he uskovat, että se parantaa immuniteettia.

– Mitään todisteita tästä ei ole, se perustuu täysin uskomuksille. Lisäksi itsensä sotkemisella näillä tuotteilla on terveysriskejä, sillä muut taudit voivat levitä eläimistä ihmisiin, Intian lääkäriliiton johtaja, tohtori J.A. Jayalal sanoi Reutersin mukaan.

Lantahoitoja on tiettävästi tarjottu hindumunkkien pyörittämässä koulussa Ahmedabadissa.

*

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.