Korona-aikana on nähty yksityisten lääkärikeskusten konkursseja, kuten Omena Terveyden tarinan loppuminen Kauhajoella ja Seinäjoella sekä Ergo Terveyspalvelujen konkurssi Loviisassa.

Epidemia ei silti ole kitkenyt terveydenhuollosta yrittämisen halua. Tautiaallon aikanakin on perustettu uusia lääkäriasemia. Viisi yritystä kertoo, mistä kipinä siihen tuli.

Kuusankoskella aloitti tammikuussa lääkäriasema KymiTerveys, joka on naprapaatti Katri Myllymäen ja työterveyshoitaja Kirsi Kinnusen yhteinen suuri ponnistus.

– Melkein kaikki asiat olemme oppineet kantapään kautta. Töitä teemme lähes kaiken valveillaoloaikamme, Kinnunen sanoo.

Avajaispäivänä kaksikko kirjoitti Facebookissa, että ”Lisää kahvia ja takaisin hommiin -lause on tullut lausuttua niin monta kertaa, että täytynee kehystää sanat tauluksi”.

Töitä on teettänyt esimerkiksi lääkärien rekrytointi.

– Se oli haasteellista varsinkin, kun emme itse ole lääkäreitä.

Alkuvaikeuksien jälkeen tämä haaste on voitettu. KymiTerveys tarjoaa muun muassa työterveyshuoltoa, yleis- ja erikoislääkäripalveluja, fysioterapiaa ja laboratoriopalveluja.

Yhtiön omistuspohja on laajentunut lääkäreillä. Mukana ovat gynekologi Ashraf Benyamin, työterveyshuollon, ortopedian ja gastroenterologian erikoislääkäri Esko Harju sekä työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Kyösti Lehtomäki.

Ajatus omasta lääkäriasemasta syntyi työterveysasiakkaiden palautteesta ja tosiasiasta, että alueelta puuttuivat terveyspalvelut.

– Pienemmät yksiköt seudullamme myytiin pikkuhiljaa isoille konserneille, joiden työterveyshuollon asiakaspalvelu oli vähemmän joustavaa kuin paikalliset pienyrittäjät olivat tottuneet, Kinnunen kertoo.

Kun aikaisemmin palvelut räätälöitiin yrityksen tarpeen mukaan, isoissa konserneissa oli valittava paketti, joka sisälsi ostajan kannalta turhiakin palveluja. Puhelimen sijaan asiakasta palveltiin pitkälti digitaalisesti.

KymiTerveys tekee asiat toisin. Asiakas valitsee palvelunsa.

– Ja meidät saa puhelimella kiinni!

Pääosin pankkilainarahoituksella aloittaminen keskellä koronaepidemiaa on toki vaativa rasti.

– Koronan vuoksi meiltä puuttuu isoja asiakasryhmiä. Ylähengitystieoireisia hoidamme ainoastaan etävastaanotoilla, ja myös lapsipotilaat puuttuvat koronan takia lähes kokonaan asiakaskunnastamme.

Porissa avautuu touko–kesäkuussa 30 lääkäriomistajan kunnianhimoinen hanke, Lääkärikeskus Karhulinna.

– Tarkoitus on pystyttää heti täyden palvelun toiminta, sanoo tällä viikolla yhtiön toimitusjohtajana aloittanut entinen Terveystalon aluejohtaja Kimmo Aho.

– Periaatteessa ainoa, mikä meiltä alkuvaiheessa puuttuu, on leikkaustoiminta.

Karhulinna rekrytoi paraikaa hoitohenkilökuntaa. Hakemuksia tuli peräti 168.

– Ihan yllätyimme määrästä, sillä röntgenhoitajat ja laboratoriohoitajat ovat Satakunnassa perinteisesti kiven takana.

Mikä Karhulinnassa vetää hakijoita puoleensa?

– Paikalliselle toimijalle on sosiaalinen tilaus, Aho arvelee.

Syy on se, että alueelta ovat lähes puuttuneet paikalliset alan yrittäjät sen jälkeen, kun Porin lääkärikeskus myytiin Terveystalolle.

Työntekijöitä kiinnostaa Ahon mukaan myös uusi toiminta, jossa pääsee määrittelemään toimenkuvaansa.

– Ihmisiä voi puhutella myös se, että pyrimme rakentamaan vahvasti lääketieteelliseen laatuun perustavan lämminhenkisen paikan, jossa palataan vähän juurille eli jossain määrin omalääkäriajatteluun.

Karhulinnan perustajia on kuusi. He ovat käsikirurgi Jorma Panula, terveydenhuollon erikoislääkärit Timo Valli ja Jonne Willman, urologi Teemu Joutsi, psykiatri Mika Kallio ja yleislääketieteen erikoislääkäri Mika Virtala.

– Loput ovat pääosin satakuntalaislähtöisiä, mutta osa heistä työskentelee nykyään Satakunnan ulkopuolella, Aho kertoo.

Koronaepidemia mietitytti ja vaatii huomiota, mutta se ei kaada hanketta.

– Maailma on koko ajan muutoksessa, ja uusia uhkia tulee. Koska sitten olisi parempi hetki lähteä tekemään uutta?

Karhulinna rahoitetaan osakkaiden sijoituksilla, ei pankkilainalla. Se toimii myös osaltaan stressitestinä sille, kuinka tosissaan lääkärit mukaan lähtevät.

Toimitusjohtaja painottaa tarkkuutta rahojen käytössä.

– Lääkäriasemaan saa hukattua rahaa miten paljon vaan ostamalla tavaraa ja palveluja kritiikittä.

Jutussa on 22.4.2021 klo 14.44 huomioitu se, että Porista eivät ole viime aikoina kokonaan puuttuneetkaan paikalliset itsenäiset lääkäriasemat, vaan siellä on 12 vuotta toiminut lääkäriasema Medipori Oy.