Työelämävalmentaja, tietokirjailija Helka Pirinen kohtaa videoyhteyksien välityksellä satoja sote-organisaatioiden ammattilaisia viikoittain. Yksi asia yhdistää näitä kohtaamisia: korona-aika on tuonut haasteita potilaiden käyttäytymisestä johtuen.

– Korona on saanut ihmiset pelokkaiksi, ja he käyttäytyvät epäasiallisesti ja reaktiivisesti. Asiakkaat saattavat olla epätoivoisia ja huolissaan itsestään tai läheisistään. Heillä on ahdistusta ja tiedonpuutetta, ja se näkyy käytöksessä, Pirinen sanoo.

Epävarmuus ja huoli kaadetaan hoitohenkilökunnan, asiakaspalvelun ja lääkäreiden niskaan.

– Kiukutellaan pienistä, henkilökunnasta riippumattomista syistä. On unohtunut Kela-kortti tai on tultu vastaanotolle väärään aikaan.

Pirinen on kuullut tilanteista, joista hoitohenkilökunta on huolissaan: potilaat huutavat, vyöryttävät asioita, jotka eivät liity tilanteeseen tai potilaaseen itseensä, syyttelevät ja käyttäytyvät aggressiivisesti.

– Projisointi on yksi tapa hallita tunteita, Pirinen sanoo.

– Yksin tai kiireessä työskennellessä tämä on iso haaste silloin, kun et voi käydä tilannetta läpi työkavereiden kanssa. Kuormittavat tilanteet olisi hyvä päästä purkamaan heti. Kun asiat tulee jaettua ja käsiteltyä, niihin tulee perspektiiviä.

Käsittelemättömien asioiden kassaa ei kannata kasvattaa.

Pirinen kannustaa muistuttamaan itselleen, että et ole itse syypää potilaan pahaan oloon. Työyhteisöissä olevia tukitoimia kannattaa hyödyntää. Käsittelemättömien asioiden kassaa ei kannata kasvattaa.

– Kuormitus johtaa väsymiseen, motivaatio häviää, ihminen alkaa voida huonosti ja se alkaa vaikuttaa koko työyhteisön ilmapiiriin ja toimintaan.

Pirisen mielestä jokainen voisi tehdä itselleen listan, miten käsittelee vaikeita tilanteita ja asettaa tavoitteita.

– Jos aina jää siihen ikävään emootioon, tuhoaa omaa työmotivaatiotaan, turhautuminen aiheuttaa kyynistymistä ja ammatti-identiteetti häviää.

Miten kiukkuava asiakas kannattaisi kohdata, jotta molemmat selviäisivät tilanteesta kasvojaan menettämättä?

– Jätä potilaan kiukku omaan arvoonsa, mutta älä suhtaudu häneen välinpitämättömästi tai ylimielisesti. Vieraalle on helpompi rähjätä, joten kerro nimesi ja kysy miten voisimme yhdessä ratkaista suututtavan asian. Katsekontakti on tärkeä.

Pirisen mielestä tilanteessa kannattaa tarkastella myös omaa käyttäytymistä: pysyykö rauhallisena vai provosoituuko. Hän muistuttaa, että rajat pitää voida asettaa, se kuuluu ammattitaitoon.

– Teitä ärsyttää, minä ymmärrän ja voin auttaa, jutellaanko? -lause voi rauhoittaa tilanteen ja sitten päästään eteenpäin.