Brittien koronasovellus on jättänyt varoittamatta tuhansia koronatartunnalle altistuneita, koska riskit laskettiin väärin.

Britanniassa otettiin syyskuussa käyttöön julkisen terveydenhuollon NHS:n tilaama koronasovellus, jonka toiminta perustuu Applen ja Googlen rajapintoihin. Nyt on käynyt ilmi, että sovellus on tuudittanut käyttäjiään valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

NHS on parhaan tietonsa mukaan määrittänyt rajat sille, minkälaisen kontaktin jälkeen käyttäjä on mahdollisesti saanut koronatartunnan. Guardianin mukaan sovelluksen koodissa olevan virheen vuoksi riski on saattanut olla jopa viisinkertainen ennen kuin käyttäjää kehotetaan vetäytymään omatoimiseen karanteeniin.

Tämä tarkoittaa, että tuhannet ihmiset, joiden olisi pitänyt olla karanteenissa, ovat huolettomina kulkeneet muiden parissa.

Englannissa ja Walesissa käytössä olevaa sovellusta on ladattu yli 19 miljoonaan kertaa. Viranomaiset eivät kerro, minkä verran varoituksia on lähetetty.

Sovelluksen testausvaiheessa oli lähtökohtana, että tartuntariski edellyttää vähintään 15 minuutin oleskelua korkeintaan kahden metrin päässä viruksen kantajasta. Sittemmin kuitenkin päädyttiin siihen, että jo kolmen minuutin altistus voi johtaa tartuntaan.

Tämä muutos piti tehdä sovelluksen koodiin, mutta jäi sitten tekemättä.

Virhe huomattiin vasta, kun koronasovelluksen uudempaa versiota ryhdyttiin viime viikolla tekemään.

Uudessa versiossa korjataan toinenkin asia, jota voidaan pitää joko vikana tai ominaisuutena: Sovellus on saattanut kertoa käyttäjän olleen viruksen kantajan lähettyvillä, mutta omaehtoisen eristäytymisen tarve on jäänyt ilmoituksen saajan arvailtavaksi. Uudessa versiossa ilmoitus lähetetään vain ihmisille, joiden on syytä pysytellä muutama päivä karanteenissa.