Pieni ryhmä koodareita on ryhtynyt suunnittelemaan GitHub-koodinjakoalustalle avoimeen lähdekoodiin perustuvaa eli käyttäjien muokattavissa olevaa potilastietojärjestelmää.

Aikaansaannokset on tarkoitus esitellä Helsingin päättäjille 2. lokakuuta. Silloin kaupungin terveyslautakunta kokoontuu käsittelemään uuden, pääkaupunkiseudun kuntien ja Husin yhteisen potilastietojärjestelmän hankintaa.

Vapaaehtoisvoimin toimivassa projektissa mukana oleva ohjelmoija ja IT-aktiivi Petri Kola kertoo, ettei tavoitteena ole valmiin järjestelmän tuottaminen vaan pikemminkin mielenilmaus nykyisen järjestelmän hankintatapaa vastaan.

- GitHubin projekti käynnistettiin siksi, ettei aina pelkästään kritisoitaisi hankkeita, vaan esiteltäisiin myös vaihtoehtoja. Kyse on isosta yhteiskunnallisesta päätöksestä, Kola sanoo.

Helsingin terveyslautakunta jätti asian pöydälle edellisessä kokouksessaan, sillä lautakunnan jäsenet halusivat lisää aikaa tutustua Apotiksi kutsutun potilastietojärjestelmän materiaaliin.

Kolan mielestä potilastietojärjestelmän määrittelyprosessi pitäisi tehdä julkisesti ja avoimesti käyttäjien osallistuessa vahvasti suunnitteluun. Hän kritisoi julkista hankintaprosessia jäykkyydestä, sillä se vaikeuttaa tietojärjestelmien tarpeidenmukaista kokoamista.