Aika ajoin toimituksissa keskustellaan aiheesta työmme läpinäkyvyys. Pitäisikö suurelle yleisölle avata enemmän journalistisen työn kulkua, asiantuntijavalintojen taustoja ja ylipäätään toimitusten journalistisia valintoja.

Yksiselitteinen vastaus on kyllä. Tämä kävi hyvin selväksi Porissa maanantaina, kun Suomi-Areenan Rantalavalle kokoontui terveystoimittajia keskustelemaan aiheesta Terveysuutiset – totta, tarua vai paskapuhetta. Liekö raflaavan otsikoin ansiota, paikalle oli saapunut myös varsin runsas joukko yleisöä.

Rantalavan ohjelmasta vastasivat Lääketeollisuus ry, Lääkäriliitto ry ja Sailab-MedTech ry.

Paneelin osanottajille oli esitetty etukäteen pyyntö kertoa jostain oman median artikkelin taustoista. Mediuutiset otti esille uutisen kesän alusta yrityksestä, joka myy koirien tekemää syöpäseulontaa verkossa suoraan kuluttajille.

Uutisen taustalla oli toimitukseen lähetetty tiedote, jossa kerrottiin, että 82 prosenttia lääkäreistä on myönteisiä koirien käytölle syöpäseulojina. Toimittaja, joka oli vuorossa alkoi kuitenkin pohtia vastuukysymyksiä ja päätimme penkoa aihetta hieman enemmän.

Kävi ilmi, että yrityksessä ei ainakaan tuolloin työskennellyt yhtään terveydenhuoltoalan koulutuksen saanutta henkilöä. Yritys ei myöskään tuolloin tehnyt yhteistyötä lääkärien kanssa.

Juttuun haluttiin yrityksen viestin lisäksi toinenkin näkökulma. Mediuutisten haastattelemat asiantuntijat ja viranomaiset eivät suoralta kädeltä palvelua kiitelleet. Helsingin yliopiston johtava eläinlääkäri piti palvelua kyseenalaisena, Valvira piti sitä kokeellisena ja vertasi uskomushoitoihin. Asiantuntijat myös muistuttivat, että Suomessa diagnoosin saa tehdä vain lääkäri ja että Suomessa ei tällä hetkellä ole vielä yhtään validoitua syöpäseulontakoiraa.

Alkuperäisen jutun voit lukea täältä: Suomalaisyritys myy kansalaisille koirien tekemää syöpäseulontaa verkossa – Valvira: ”Täysin epävirallista diagnostiikkaa”

Tasapuolisuuden vuoksi myös yritykselle annettiin kommentointimahdollisuus samassa jutussa. Näin lukijat voivat tehdä omia johtopäätöksiään saatuaan laajemman käsityksen aiheesta. Mikäli toimittaja olisi tyytynyt vain tiedotteen julkaisemiseen, lukijan käsitys aiheesta olisi jäänyt kovin yksipuoliseksi.

Paneelissa mukana olivat myös Tomi Lähdeniemi (Satakunnan Kansa), Tiina Merikanto (Yle), Heljä Salonen (Iltalehti), ja Johanna Tuuri (MTV Uutiset). Moderaattorina toimi Ulla Järvi (Tiedetoimittajien liitto) sekä kommentaattorina Tatu Han (Vastalääke ry). Koko paneeli on katsottavissa osoitteessa suomiareena.fi.