Suomessa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on varmistunut kolme tartuntaa ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä kussakin on todettu yksi tapaus.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 30 koronavirustartuntaa.

Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen selvittämistä yhdessä THL:n kanssa.

Esimerkiksi Forssan seudulla toimivassa kansalaisopistossa on todettu 31 koronatartunnalle altistunutta opiskelijaa, kun opistossa opettajana työskennelleen henkilön todettiin saaneen virustartunnan sunnuntaina 8. maaliskuuta.

Yhteensä altistuneita on 33.

Kansalaisopiston opettaja oli matkaillut Pohjois-Italiassa ja hänen oireensa alkoivat torstai-iltana 5. maaliskuuta- Samana iltana henkilö oli myös opetustyössä Wahren-opistossa. Hän opetti kyseisenä päivänä kansalaisopiston kursseilla Forssassa kolmea ryhmää, jotka on laskettu altistuneiksi lähikontakteiksi.

Opiskelijoiden lisäksi lähikontakteja ovat tartunnan saaneen puoliso ja kotona vieraillut huoltomies, jotka molemmat on määrätty kahden viikon kotikaranteeniin. Puolisolla on myös ollut hengitystieinfektion oireita, mutta hänet on testattu negatiiviseksi koronavirukselle.

Opettajan kanssa samalla lennolla 28. helmikuuta palanneita ei pidetä altistuneina tartunnalle, sillä infektiota pidetään tartuttavana vasta oireita edeltävästä päivästä eli 4. maaliskuuta lähtien.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoo, että altistuneet opiskelijat kontaktoidaan ja määrätään niin ikään kahden viikon kotikaranteeniin. Oireelliset tarvittaessa tutkitaan.

– Altistuneiden kotikaranteeni on varmistustoimenpide jatkotartuntojen ehkäisemiseksi. Kotikaranteeniin asetetut ovat oireettomia, mikäli heillä ilmenee oireita, poissuljetaan COVID19-tartunnan mahdollisuus. Kotikaranteenin aikana seuranta ja neuvonta tapahtuvat tiiviissä yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Oireeton altistunut ei ole tartuntavaarallinen altistumisen ja kotikaranteeniin asettamisen välillä, joten altistuneen lähipiirin ei tarvitse olla huolissaan, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo tiedotteessa.

Viikonlopun aikana kerrottiin myös Kangasalla Tampereen lähellä sijaitsevan koulun sulkemisesta viikoksi, kun koulun opettajalla todettiin koronavirustartunta. Altistuneita on noin 90.

Samoin Lauttasaaren ala-asteella Helsingissä on koulun henkilökuntaan kuuluneella henkilöllä varmistunut koronavirustartunta. Karanteenissa on noin 60 henkilöä.

Toimintaohje väestölle on ennallaan: jos epäilee itsellään koronavirustartuntaa, tulee ottaa ensin puhelimitse yhteys terveydenhuoltoon.