Tampereen yliopistollisen sairaalan historian mittavin rakennushanke on valmistunut. Uudistus toi Taysin etupihalle kolme nykyaikaista sairaalarakennusta ja pysäköintilaitoksen.

Hankkeessa Taysin Keskussairaalan alueelle rakennettiin kolme kokonaan uutta sairaalatilaa ja maanalainen yli 400-paikkainen pysäköintilaitos.

– Nyt valmistunut sairaalakokonaisuus on mittava, yhteensä noin 90 000 bruttoneliötä, sanoo tiedotteessa projektinjohtaja Harri Kivistö A-Insinööreistä.

A-insinöörit vastasi uusien sairaaloiden ja pysäköintihallin rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta.

– Etupihahanke on Tampereen seudun suurin ja merkittävin terveydenhuollon rakentamishanke sitten Taysin sairaalan valmistumisen vuonna 1962. Uudistuksessa tärkeintä on toimintojen nykyaikaistaminen ja keskittäminen lähelle toisiaan, toteaa tiedotteessa projektinjohtaja Jarko Keivaara Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.

Sairaalan päärakennuksen monimuotoinen julkisivu ja korkea aula ovat edellyttäneet hyvin vaativia teräsrakenteita. Uuden ja vanhan sairaalarakennuksen liittymäpintojen suunnittelussa on hyödynnetty mallinnusta, laserkeilausta ja pistepilvidataa.

Uudisrakennukset ovat rungoltaan pääosin elementtirakenteisia. Pysäköintihallin rungoksi valittiin paikallavalettu jälkijännitetty betonirakenne.

– Yksi sairaalarakennuksista on osittain kaksikerroksisen pysäköintihallin päällä. Hallista on suora liukutasoyhteys D-rakennuksen pääaulaan, Kivistö lisää.

Taysin uusien sairaaloiden projektinjohtourakoinnista vastasi SRV Rakennus Oy.