Suomen suurin yksityinen lääketieteellisen tutkimuksen tukija Sigrid Juséliuksen Säätiö täyttää 90 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi säätiö jakaa ylimääräisen avustuksen kolmen lääketieteen professuurin perustamiseksi viideksi vuodeksi eli vuosiksi 2021–2025..

Perustettavat Sigrid Jusélius -professuurit on suunnattu kliinisen lääketieteen, translationaalisen lääketieteen sekä perustieteiden aloille.

– Toteutamme säätiön perustajan tarkoitusta vaikuttavan, kansainvälisen tason tutkimuksen tukemiseksi. Tuella vahvistamme huippututkimusta nyt ja tulevaisuudessa, säätiön lääketieteen asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja, professori Juha Kere sanoo tiedotteessa.

Sigrid Jusélius -professuurien nimitykset ovat valmiit. Lasten endokrinologi Outi Mäkitie on nimitetty translationaalisen lääketieteen professoriksi.

Mäkitie on kansainvälisesti tunnettu luukudoksen aineenvaihduntasairauksia, kuten osteoporoosia käsittelevistä tutkimuksistaan. Yksi Mäkitien tutkimuksen painopisteistä on usein luukudosten sairauksien taustalla olevat lasten ja nuorten geneettiset häiriöt. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingin yliopistossa ja sivutoimisesti Karoliinisessa instituutissa.

Kliinisen lääketieteen professoriksi on nimitetty gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Paulina Salminen. Turussa ja Porissa työskentelevän Salmisen erityisosaamista ovat muun muassa lihavuusleikkaukset ja päivystyslääketiede.

Viime aikoina hän on tutkimusryhmänsä kanssa tullut tunnetuksi tutkimuksistaan, jotka osoittavat, että osa umpilisäkkeen tulehdusta sairastavista potilaista voidaan hoitaa antibiooteilla leikkauksen sijasta.

Toivotamme onnea kaikille valituille ja heidän isäntäyliopistoilleen.

Perustieteiden professoriksi on nimitetty ihon kantasoluihin ja solubiologiaan erikoistunut biolääketieteilijä Sara Wickström. Helsingin yliopiston HiLIFE-instituutissa työskentelevä Wickström on vaikuttanut myös kölniläisessä Max Planck -instituutissa sekä arvostetussa kansainvälisessä EMBO-tutkijaorganisaatiossa.

Mäkitie ja Salminen ovat aloittaneet tehtävissään syksyllä 2020. Wickström aloittaa tehtävässään vuoden 2021 alussa.

– Toivotamme onnea kaikille valituille ja heidän isäntäyliopistoilleen. Sigrid Juséliuksen Säätiön tuki avaa uusia mahdollisuuksia myös heidän oppilailleen, ja professorien jatkossa kouluttamat nuoret tutkijat vievät tiedettä eteenpäin pitkällä tähtäimellä, iloitsee säätiön hallituksen puheenjohtaja, kansleri Thomas Wilhelmsson.

F.A. Jusélius perusti säätiön vuonna 1930 muistoksi 11-vuotiaana keuhkotuberkuloosiin kuolleelle tyttärelleen Sigridille.

Säätiö jakoi tänä vuonna apurahoja yhteensä 19,75 miljoonan euron arvosta.