Kolmansia koronarokotuksia aletaan antaa Suomessa immuunipuutteisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta osana perusrokotussarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kunnissa voidaan alkaa rokottaa tätä ryhmää kolmansilla annoksilla välittömästi.

”Tutkimusten mukaan voimakkaan immuunipuutteisille kaksi rokoteannosta ei riitä suojaamaan riittävästi koronavirustaudilta, vaan heille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Kolmas annos täydentää immuunipuutteisen perusrokotussarjan suojan valtaosalla riittävälle tasolle”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Ainakin Varsinais-Suomi on kertonut aloittavansa kolmannet rokotukset.

”Kolmannella rokoteannoksella täydennetään aloitettu rokotussarja niille henkilöille, joilla on merkittävästi alentunut vastustuskyky”, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo tiedotteessa.

”Meillä on tietoa siitä, että immuunipuutteiset henkilöt eivät saa kahdella rokotteella yhtä hyvää vastetta kuin perusterveet ihmiset.”

THL:n mukaan kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Lähtökohtaisesti kolmas annos annetaan samalla valmisteella kuin toinen annos on annettu.

Tarvittaessa kolmas annos voi kuitenkin olla myös toista valmistetta. Tämä on mahdollista esimerkiksi vakavan allergian tai AstraZenecan rokotteen ikärajan takia, tai jos kunnassa ei ole tarjota samaa rokotetta.

”Kolmannen annoksen antaminen vakavasti immuunipuutteisille ei tulisi hidastaa ensimmäisen ja toisen rokoteannosten antamista kunnissa. Rokoteannoksia on saapunut Suomeen hyvin, joten kolmansien rokotusten aloittamista vakavan immuunipuutteisille voidaan suositella välittömästi”, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku sanoo tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät vielä saa kolmatta koronarokoteannosta.

”Seuraavassa vuorossa ovat ne, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta 3-4 viikon aikavälillä tammi-helmikuussa 2021. Tähän ryhmään kuuluu lähinnä sote-henkilökuntaa ja vanhuksia”, sanoo Tyksin Marttila.

Se, milloin näille ryhmille annetaan kolmas tehosterokotus, on vielä auki. THL valmistelee ohjetta aiheesta.

LUE SEURAAVAKSI: