Tampereen yliopiston tutkijat aikovat selvittää, vaikuttaako tutun kolesterolilääkkeen käyttö eturauhassyövän etenemisnopeuteen ja ennusteeseen.

Tutkimus on jatkoa vastikään European Urology -lehdessä julkaistulle tutkimukselle, jonka perusteella atorvastatiini-lääke voi hidastaa eturauhassyövän kasvua.

Tutkimustulosten mukaan lääkkeen lyhyt altistus ei vaikuta tautiin, mutta riittävän pitkään käytettynä atorvastatiini toi etuja lumelääkkeeseen verrattuna. Lääkettä vähintään 27 päivän ajan käyttäneillä miehillä eturauhassyövän kasvun todettiin hidastuneen riippumatta siitä, miten aggressiivinen syöpä oli kyseessä.

Atorvastatiini myös laski PSA-arvoa miehillä, jotka sairastivat aggressiivista eturauhassyöpää.

Tutkimukseen osallistui 158 miestä, joille tehtiin eturauhassyövän vuoksi eturauhasen poistoleikkaus Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. He käyttivät tutkimuslääkettä ennen leikkausta keskimäärin 27 vuorokauden ajan. Eturauhassyövän kasvuaktiivisuutta mitattiin leikkauksessa poistetusta eturauhasesta määrittämällä kudoksesta proteiinia, jota esiintyy vain aktiivisesti jakautuvissa soluissa.

Tutkimusryhmän johtaja, professori Teemu Murtola Tampereen yliopistosta kertoo tiedotteessa, että kyseessä oli ensimmäinen aiheesta tehty lumekontrolloitu ja satunnaistettu tutkimus maailmassa.

– Tutkimusasetelman vahvuutena on sen kyky hallita taustekijöiden vaikutusta tutkimuksen tuloksiin. Tutkimus antaa lisää viitettä atorvastatiinin myönteisistä vaikutuksista eturauhassyöpää vastaan.

Jatkotutkimuksen tutkimusryhmä aikoo aloittaa vielä tämän vuoden aikana.