Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan suomalaiset pelkäävät hallituksen sote-uudistuksessa kaavaileman maakuntamallin heikentävän palveluita omassa kunnassa. Orpon mukaan huoli on perusteltu.

”Kuntavaalit näyttivät, että suomalaiset ovat kokoomuksen linjoilla. Suomalaisille on väliä, miten sote-palvelut uudistetaan. Uudistus on huono pienille ja suurille kunnille. Hallituspuolueilla on viimeinen hetki ottaa suomalaisten huoli vakavasti. Sen sijaan hallituspuolueet runnoivat sote-mietinnön läpi valiokunnassa heti vaalien jälkeisenä päivänä. Hallitus on tekemässä massiivisen virheen”, Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuustolle pitämässään puheessa tiistaina.

Orpon mukaan on nyt viimeinen hetki muuttaa suuntaa.

”Erityisesti vihreiden on syytä vakavasti harkita, hyväksyykö se todella maakuntauudistuksen. Jos uudistus toteutuu, sen vaikutukset ovat suurille kaupungeille ja niiden asukkaille erittäin huonot. Esimerkiksi Helsinki ja Espoo ovat koko maakuntamallin suurimmat häviäjät”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan hallituksen politiikalle on olemassa vaihtoehto.

”Me kokoomuksessa haluamme ihmiset jonoista hoitoon. Me haluamme saada rahat riittämään. Tähän ei tarvita maakuntahallintoa tai maakuntaveroa. Monilla alueilla on jo toteutettu merkittäviä paikallisen tason sote-uudistuksia. Olisi viisautta tukea alueita tässä omaehtoisessa kehityksessä”, Orpo sanoi.