Koko Lapin lääkäri

Viime keväänä lääkäriksi valmistunut Tatu Soininen on työskennellyt terveyskeskuslääkärinä Ivalossa viime toukokuusta lähtien. Öisin Inarin lääkärit palvelevat koko maakuntaa ympärivuorokautisessa lääkärin puhelinpäivystyksessä.

Mitä työtehtäviisi kuuluu tällä viikolla?

– Teen pääsääntöisesti ajanvarausvastaanottoa. Eilen tuli yllättäen iltapäivystysvuoro sairaustapauksen vuoksi, ja tänään olen ollut päivystysvapaalla.

Miten Inarin lääkärien pyörittämä ympärivuorokautinen lääkäripäivystys toimii?

– Kello 21:n jälkeen alkaa puhelinpäivystys, joka on tarkoitettu koko Lapin alueelle Länsi-Pohjaa lukuun ottamatta. Puheluja tulee ensihoidolta ambulansseista ja terveyskeskusten vuodeosastojen sairaanhoitajilta. Ensihoito kysyy esimerkiksi, voidaanko potilas jättää näillä oireilla kotiin, tai pyytää tarkempia hoito-ohjeita. Vuodeosastolla potilaan tila on saattanut romahtaa tai akuuttiin kiputilaan tarvitaan voimakkaampaa lääkitystä.

Montako puhelua päivystysvuorossa yleensä tulee?

– Noin 10–20. Riippuu turistitilanteesta.

Mikä koko Lapin alueen puhelinpäivystyksessä yllätti?

– Haaste ovat pitkät matkat ja potilaan tilan arviointi. Puhelimessa pitää arvioida, vaatiiko potilaan tila välittömästi lääkärin hoitoa, jolloin hänet pitää siirtää Rovaniemelle. Aluksi alue tuntui isolta, mutta kun alkoi hahmottaa maantiedettä ja ymmärtää, mistä puhelut tulevat, konsultaatioihin oli helpompi vastata.

Mistä nautit työssäsi?

– Täällä saa tehdä todella monipuolista lääkärintyötä. Olen toiminut koululääkärinä, tehnyt lastenneuvolaa, vuodeosastoa ja päiväpäivystyksiä. Esimerkiksi pienet toimenpiteet tehdään mieluummin täällä kuin lähetetään Rovaniemelle.

Millaisia potilaita kohtaat?

– Keskimäärin ihmiset täällä tulevat pitkien matkojen vuoksi lääkäriin myöhemmin kuin taajaan asutuilla seuduilla. Siksi tila on voinut pitkittyä tai vaivoja on kerralla useampia. Potilaille ympärivuorokautinen päivystys on tuonut turvaa.