Mehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöfin mukaan Mehiläinen on aloittanut koronarokotukset Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän (Soite) alueella.

– Kokkolan seutu on ensimmäinen paikka, jossa asiakkaamme voivat saada koronarokotuksen työterveyden kautta. Aloitimme viime viikolla, ja olemme rokottaneet tähän mennessä yli sata tämän hetken rokotettaviin ryhmiin kuuluvaa työterveyspalveluiden asiakasta siellä, Asklöf vahvistaa.

Hallitus on linjannut, että työterveyspalvelut voisivat olla mukana rokottamassa koronaa vastaan, mutta sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ole kuitenkaan onnistuneet luomaan yhtenäistä valtakunnallista toimintamallia rokoteaineiden toimittamiseen työterveyspalveluihin.

Tämä hidastaa työterveyspalvelujen ottamista osaksi koronarokottamista.

– Kokkola on tästä hyvä esimerkki. Siellä meidän sairaanhoitajamme käy joka päivä hakemassa sairaala-apteekista tarvittavat rokoteaineet, Asklöf kertoo.

Sairaanhoitaja hakee aamuisin rokotteet kylmälaukulla

Hallitus on linjannut, että rokottaminen ja rokoteaineiden logistiikka ovat kuntien harteilla. Mehiläisen sairaanhoitaja noutaa rokotteet Kokkolassa aamuisin kylmälaukulla sairaala-apteekista.

– Rokotteet säilyvät rokotuskuntoisina päivän, kun ne haetaan aamulla. Silloin ei myöskään tarvita pakastesäilytystä, Asklöf sanoo.

Pääkaupunkiseudulla Mehiläinen on neuvotellut kuntien kanssa jo kuukausien ajan koronarokottamisen aloittamisesta työterveyspisteissä.

– Kunnilla on tahtotila ottaa työterveyspalvelut mukaan rokottamaan, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet vielä sopimuksiin, koska yhteiset toimintamallit puuttuvat. Se vaikuttaa vielä hidastavasti palvelujen käynnistämiseen. Toki rajoitettu rokotteiden saatavuuskin sitä hidastaa, Asklöf sanoo.

Miksi pääkaupunkiseudulla ei koronarokotaminen onnistu työterveydessä?

– Kunnat vielä miettivät vielä, miten rokotukset olisi parasta järjestää. Tietenkin työnantajien näkökulmasta kunta on aika pieni yksikkö. Työnantajalla voi olla työntekijöitä hyvinkin monen kunnan alueella ja samankin kunnan alueella työntekijöinä voi olla usean kunnan asukkaita, Asklöf sanoo.

Kuntarajoihin sitoutuminen on Asklöfin mukaan Mehiläiselle valtakunnallisena palveluntuottajana haastavaa. Alueelliset erot rokotusjärjestyksissä ja se, että työntekijä voi asua hyvinkin kaukana työntekopaikasta, aiheuttavat haasteita.

Näistä syistä rokotusten järjestäminen yli kuntarajojen olisi Asklöfin mielestä järkevää.

– Mitä helpommaksi teemme rokotuksen ottamisen, sitä suurempi rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa. Jos rokotuksen hakeminen on hankalaa ja rokottaminen kaukana päivittäisistä kulkureiteistä, sitä todennäköisemmin se jää ottamatta.

Työterveys pystyisi Asklöfin mukaan joustavimmin tarjoamaan rokotuksen työikäisille eri toimipisteissä joko lähellä heidän työpaikkaansa tai asuinpaikkaansa.

Helsingissä rokotuksia hoitaa Helsingin kaupunki, ja muun muassa Messukeskuksessa on Mehiläisen hoitajia vuokratyövoimana jakamassa rokotuksia.

Lue myös: