Neljän kokeellisen ebolalääkkeen tehoa ja turvallisuutta vertaileva tutkimus Kongossa keskeytettiin ennen aikojaan Yhdysvalloissa terveysviranomaisten (National Institute of Health, NIH) suosituksesta eilen maanantaina, vaikka Kongossa on meneillään ebolaepidemia, eikä tautiin ole olemassa yleisesti hyväksyttyä lääkehoitoa.
Kokeen keskeytyksen syy on oikeastaan positiivinen eli se, että kaksi lääkkeistä on osoittautunut selvästi muita tehokkaammaksi pitämään ebolapotilaat hengissä, eikä katsota asialliseksi altistaa osaa tutkimuspotilaista heikommille lääkkeille.
Jatkossa kaikki randomoituun tutkimukseen osallistuvat ebolapotilaat saavat jompaa kumpaa kahdesta tehokkaimmiksi arvioidusta lääkkeestä, kertoo uutispalvelu FirstWord Pharma.
Keskeytetty PALM-lääketutkimus alkoi viime vuoden marraskuussa.
Elokuun 9. päivään mennessä siihen oli ehtinyt osallistua 681 potilasta. Alkuperäinen tavoite oli 725 tutkimuspotilasta.
NIH:n mukaan tutkimuksesta voidaan tehdä lopulliset johtopäätökset tutkimusdatan valmistuttua. Datankeruun arvellaan olevan maalissa syyskuussa tai lokakuun alussa.
Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. Tartunnan saaneista noin puolet menehtyy, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Virusten aiheuttamiin verenvuotokuumeisiin ei ole yleisesti hyväksyttyä lääkehoitoa. Hoito on ennen kaikkea oireenmukaista ja vaikeat tapaukset vaativat tehohoitoa.
Ebolan oireita ovat kuume, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, yleinen heikkous, ripuli, oksennus, vatsakivut, ruokahaluttomuus ja verenvuodot. Itämisaika on 2–21 vuorokautta.
Ebolavirus tuhoutuu saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilla pinnoilla ja auringon valossa.
Ebolaviruksen isäntälajina pidetään hedelmälepakkoa, ja virus kiertää lepakoiden mukana monella alueella Afrikassa.
Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön tai eläimen ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan. Se voi myös tarttua suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa ainakin kolme kuukautta toipumisen jälkeen.
Ebola ei tartu ilmateitse, hyttysten välityksellä eikä pilaantuneen ruoan tai veden välityksellä.
Ebolavirus tuhoutuu helposti saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilla pinnoilla ja auringon valossa.
Ebolaa vastaan on kehitetty kokeellinen rokote, josta saatiin THL:n mukaan hyvin lupaavia tuloksia kenttätutkimuksessa Guineassa vuonna 2015. Maailman terveysjärjestö on toistaiseksi sallinut rokotteen käytön vain hätätilanteissa.
Rokotetta on käytetty laajalti Kongon demokraattisessa tasavallassa käynnissä olevan epidemian torjumiseksi.
Lue myös:
WHO julisti Kongon ebolaepidemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi – Kongossa jo tuhansia tartuntoja (MU 5.8.2019)
Suomalainen pörssiin listattu terveysteknologiayhtiö konkurssiin – Rahoittaja petti (MU 25.2.2019)
Moni avustusjärjestön työntekijä sairastui ebolaan suojavarusteista huolimatta (MU 20.4.2016)