Annostelutavan muutos voisi tehdä tuberkuloosi- eli BCG-rokotteesta huomattavasti tehokkaamman. Tästä saatiin viitteitä yhdysvaltalaistutkijoiden kokeellisesta tutkimuksesta, New Scientist -lehti kertoo.

Tuberkuloosin ehkäisyyn on olemassa rokote, joka annetaan ihonsisäisesti vastasyntyneelle tai lapsuusiässä. Vaikka rokote suojaa lapsia hyvin, sen teho aikuisiän keuhkotuberkuloosia vastaan on vähäinen. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan syy tähän saattaa olla juuri annostelutavassa.

Kokeellisessa tutkimuksessa rokotetta annettiin apinoille sekä ihon- että suonensisäisesti. Rokote osoittautui suonensisäisesti annettuna paljon tehokkaammaksi.

Rokotetut apinat altistuivat tuberkuloosille kuuden kuukauden kuluttua rokotuksesta. Suonensisäisesti rokotteen saaneessa ryhmässä suojan sai yhdeksän apinaa kymmenestä, kun taas ihonsisäisesti rokotettujen ryhmässä suoja oli vain kahdella kymmenestä.

Suonensisäisesti rokotteen saaneilla apinoilla todettiin lisäksi huomattavasti suuremmat määrät T-soluja keuhkoissa. T-solut ovat avainasemassa immuunijärjestelmän taistellessa tuberkuloosia vastaan.

Ilmeisesti ihonsisäisesti annettuna rokote saa puolustusjärjestelmän tuottamaan T-soluja paikallisesti. Vain osa päätyy keuhkoihin saakka.

Suonensisäisesti annostelemalla rokote saadaan leviämään imusolmukkeiden kautta ympäri kehoa, myös keuhkoihin, jolloin puolustusjärjestelmä tuottaa T-soluja siellä, missä keuhkotuberkuloosi-infektio ilmenee.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Tulevaisuudessa asiaa saatetaan tutkia myös ihmisillä. Tutkijoiden mukaan tutkimus tukee murrosikäisille ja aikuisille tarkoitetun suonensisäisen rokotteen kehittämistä. Näillä ikäryhmillä suonensisäinen rokote toimisi tutkimuksen mukaan parhaiten.

Ennen kliinisen tutkimuksen aloittamista ihmisillä on kuitenkin ratkaistava monia avoimia kysymyksiä. Keskeisin huoli lienee se, onko rokotteen suonensisäinen annostelu turvallista.

Jos käy ilmi, että tuberkuloosirokote voidaan annostella suoniin turvallisesti, tutkijat saattoivat tehdä mullistavan löydöksen. Silloinkin jäisi vielä nähtäväksi se, tuoko annostelutavan muutos samanlaisen vasteen ihmisille kuin apinoille.

Tehokkaammalle tuberkuloosirokotteelle on edelleen kysyntää globaalisti, sillä tauti tappaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmistä.

Suomessa kaikkien vastasyntyneiden BCG-rokotuksesta luovuttiin vuonna 2006. Tauti on Suomessa niin harvinainen. Nykyään rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman mukaisesti enää vain alle 7-vuotiaat lapset, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.