Suomalainen koivuallergian hoitoon suunnattu immunoterapeuttinen tuote, niin sanottu allergiarokote, saattaa olla kuluttajien saatavilla jo muutaman vuoden kuluttua.

Tuote perustuu uudentyyppiseen immunoterapiaan, jota on kehitetty espoolaisessa biolääkeyrityksessä Desentumissa.

– Muokkaamme allergeeneja, joista muokkauksen seurauksena saatavat hypoallergeenit eivät laukaise histamiinieritystä, kuten vastaavat villityypin allergeenit, tiivistää tuotteen kehittäneen Desentum Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mattila.

Hypoallergeenit testataan ensin potilailla kliinisissä kokeissa. Esimerkiksi koivuallergian hoitoon suunnatun tuotteen potilastutkimukset on tarkoitus käynnistää ensi vuoden alkupuolella.

Ensimmäinen tutkimus on allergiatestiä muistuttava ihopistokoe. Tutkimukseen rekrytoidaan pieni joukko koivuallergisia potilaita ja muutamia terveitä koehenkilöitä.

– Aikaisintaan rokote voisi olla markkinoilla 2020 tai 2021, arvioi Mattila.

Desentumin kehittämän rokotteen teho perustuu tunnettujen allergeenien muokkaamiseen geeniteknologisesti niin, että ne eivät aiheuta allergiaoireita, vaan käynnistävät immuunijärjestelmässä allergialta suojaavien vasta-aineiden tuotannon.

Mattilan mukaan rokote on perinteiseen siedätyshoitoon verrattuna nopeampi ja potilasystävällisempi hoitomuoto.

Eläinkokeissa on todistettu, että tuote saa aikaan IgG-vasteen syntymisen ja vastaavasti haitallinen IgE-vaste pienenee.

– Sitä, miten kliinisissä kokeissa käy, ei voi kuitenkaan mitenkään ennustaa. Immunoterapiaa on käytetty allergioiden hoidossa jo noin sata vuotta, joten myös näyttöä sen toimivuudesta on, sanoo Mattila.

Koivuallergiaan suunnattu rokote ei ole ainoa, jota Espoossa kehitetään.

Tulevaisuudessa immunoterapiasta voivat löytyä keinot myös esimerkiksi maitoproteiiniallergian sekä timotein, hevosen, koiran ja kissan aiheuttamiin allergioihin.

– Vaikuttaa siltä, että esimerkiksi hevosen allergeeni on hyvin herkkä laukaisemaan allergisia reaktioita. Allergeenin muokkauksen kautta me olemme saaneet vähennettyä allergeenisuutta eli histamiinin eritystä huomattavasti.

Sijoittajat ovat uskoneet uudenlaisiin allergian hoitoon suunnattuihin tuotteisiin.

VTT:n spin-offina alkunsa saanut Desentum keräsi viime vuoden lopussa lähes kahden miljoonan euron rahoituksen. Alkuvaiheen kliinisten tutkimusten rahoittamiseksi se on käynnistänyt joukkorahoituskierroksen.