Lääketurvallisuuskeskus Fimea on hyväksynyt uuden lääkkeen, joka on tarkoitettu koivuallergian siedätyshoitoon. Lääke on ensimmäinen koivun ja sille läheisten puulajien siitepölyallergian hoitoon tarkoitettu siedätystabletti, jota voi käyttää kotona. Noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta ja noin kymmenesosalla allergisesta nuhasta ja sidekalvontulehduksesta kärsivillä on tila, jota ei saada riittävän hyvään hallintaan oireita lievittävien lääkkeiden käytöstä huolimatta.

Uusi siedätystabletti on kauppanimeltään Itulazax. Se on tarkoitettu aikuisille potilaille kohtalaisen tai vaikean allergisen nuhan ja sidekalvotulehduksen hoitoon silloin, kun oireet ovat koivun tai sille läheisten puulajien kuten lepän, pyökin, pähkinäpensaan ja tammen siitepölyn aiheuttamia.

Itulazaxista hyötyvät potilaat, joilla on ollut kliinisiä oireita niitä lievittävien lääkkeiden käytöstä huolimatta, ja joilla on positiivinen allergiatestitulos koivun ja sille läheisten puulajien siitepölylle. Itulazax-tabletti otetaan kotona kerran päivässä. Hoito kestää kolme vuotta, kuten jo käytössä oleva pistossiedätyshoito, jossa pistokset annetaan terveydenhuollon yksikössä säännöllisin välein.

– Kuluva kesä on ollut monille allergikoille poikkeuksellisen vaikea. On hienoa, että viranomaiset ovat hyväksyneet tuotteen koko puiden siitepölykaudelle, ei vain koivun siitepölykaudelle, lääkeyhtiö ALK:n Pohjoismaiden lääketieteellinen johtaja Peter Arvidsson sanoo tiedotteessa.

Hakemuksessa käytetyt tiedot perustuvat muun muassa tuloksiin, jotka saatiin vuonna 2017 toteutetusta kliinisestä faasin III tutkimuksesta Itulazaxilla. Tutkimuksessa mittarina käytetty allergiaoireiden ja oirelääkkeiden käytön yhdistetty kokonaispistemäärä (TCS) laski Itulazaxilla 40 prosenttia verrattuna placeboon. Vaikutuksen todettiin olevan samanlainen läpi koko koivun, lepän ja pähkinäpensaan siitepölykauden, joka kestää Euroopassa vaihdellen tammikuun alusta kesäkuun loppuun.