Kohulääkärinä tunnetun Antti Heikkilän oikeudenkäynti on alkanut. Syyttäjä vaatii Heikkilälle sakkorangaistusta kunnianloukkauksesta. Heikkilä itse vaikutti luottavaiselta ja hyväntuuliselta sekä hymyili kameralle ennen istunnon alkamista.

Taustalla on pidempiaikainen riita kahden osapuolen välillä. Syyttäjän mukaan asianomistaja on esittänyt aiemmin kritiikkiä Heikkilää kohtaan. Heikkilä reagoi kohutun kirjansa Lääkkeetön elämä julkaisuaikoihin vuonna 2018 julkaisemalla asianomistajan nimen ja kuvan Facebook-tilillään ja blogissaan kutsuen häntä ”trolliksi, kiusaajaksi, häiriköksi ja stalkkeriksi”.

– Stalkkeri tulee englannista ja viittaa vainoojaan. Trolli taas on internetissä yleisesti käytetty nimitys henkilöstä, joka kiusaa, häiriköi tai provosoi ihmisiä tahallaan ja hakee sitä kautta reaktioita muilta ihmisiltä. Nähdäkseni nämä kaikki ovat halventavia nimityksiä, syyttäjä sanoi oikeudessa.

Syyttäjä huomautti, että Heikkilällä on Facebookissa 31 000 seuraajaa. Päivitys on kerännyt yli sata kommenttia, lähes sata jakoa ja yli 600 reaktiota.

Hänen mukaansa julkisuuden henkilön pitäisi ottaa vastaan hieman enemmän kritiikkiä kuin normaalin kansalaisen. Syyttäjä katsoi Heikkilän ”maalittaneen” asianomistajan niin, että se on haitannut hänen yksityiselämää häpeäpaalurangaistuksena.

Asianomistajan mukaan Heikkilän tarkoitus oli mustamaalata ja pilata hänen maineensa. Hän ilmoitti vaativansa henkisestä kärsimyksestä 3000 euron korvauksen. Lisäksi hän vaati kirjoitusten poistamista. Asianomistaja saapui oikeussaliin aurinkolasit päässä. Istunnon puheenjohtaja pyysi ottamaan ne pois, jotta ”ihmisiä voi katsoa silmiin”.

Antti Heikkilän puolustus kiisti kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan trollin tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja ja aikaansaada turhaa kirjoittelua.

– Asianomistaja on, jos ei täysammattilainen, niin ainakin puoliammattilainen trolli, puolustuksen edustaja kommentoi luonnehtien asianomistajaa myös puhdasoppiseksi stalkkeriksi.

Puolustuksen mukaan ”stalkkaaminen” on seuraamista, lähestymistä, tarkkailua, uhrille soittamista, ei-toivottujen lahjojen lähettämistä, reviirille tunkeutumista, kontaktin ottamista uhriin tai läheisiin, sähköpostien tai kirjeiden lähettämistä, uhria koskevien tietojen hankkimista.

– Asianomistaja on toiminut primusmoottorina pitkän aikaa Heikkilää ja ennen kaikkea hänen vaimoaan vastaan, puolustuksen edustaja totesi.

Asianomistaja purskahti nauruun ja puheenjohtaja pyysi häntä hillitsemään itsensä.

Puolustuksen edustaja kuvaili asianomistajaa ”patologiseksi kiusaajaksi”, joka on kiusannut Heikkilää ja tämän perhettä hyvin kummallisilla tavoilla. Istunnon puheenjohtaja kehotti varomaan kielenkäyttöä, ettei istunnosta seuraa uutta kunnianloukkaussyytettä.

Puolustuksen mukaan Heikkilän pitää sietää normaalia ihmistä enemmän kritiikkiä, mutta ei sellaista ahdistelua, joka kohdistuu perheeseen tai henkilöön. Puolustuksen mukaan Heikkilän tekstit eivät ole valheellisia. Kun syyte hylätään, niitä ei puolustuksen mukaan ole tarvetta myöskään poistaa.

– Heikkilää on verrattu Hitleriin videolla, jota on katsottu 19 000 kertaa. Sen tarkoitus on pilkata häntä ja saattaa hänet naurunalaiseksi. Asianomistaja on lähettänyt Heikkilän vaimolle kymmeniä sähköposteja tarkoituksenaan ahdistella tätä. Hän on myös ryhtynyt seuraamaan tätä ja tuijotellut.

Puolustus on nostanut keskiöön asianomistajan puuhaaman ”Hitler-videon”. Kyseessä on kohtaus Perikato-elokuvasta, josta on muodostunut ”Hitler kuulee” -meemi. Asianomistaja on tehnyt videosta version, jossa Hitlerinä on Antti Heikkilä, joka kuulee, ihmisten reaktioista karppaukseen, eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

– Hitleriä puhuteltiin (elokuvassa) führerinä. Se oli teksteissä käännetty herra Heikkilä. Videon tekijä rinnastaa Antti Heikkilän Adolf Hitleriin. Videolla pilkataan myös perheen kirjakustantamoa. Pilkka ei kohdistu itse kirjoihin, vaan itse toimintaan, puolustus kommentoi.

Puolustuksen mukaan videon askartelu on ollut työlästä, joten se osoittaa pinttynyttä tapaa ilkeilyyn. Lisäksi video on julkaistu nimimerkin takaa.

Syyttäjä ja asianomistaja huomauttivat, että kyseessä on yleinen meemi ja internetissä leviävä vitsi, josta on kymmeniä eri versioita. Asianomistaja sanoi tehneensä videon huumorilla. Syyttäjän mukaan videon tarkoitus oli osoittaa, että asianomistaja pitää Heikkilän näkemyksiä vaarallisina ja epätieteellisinä.

– Se on varmasti kohteesta epämukavaa, mutta satiiri on joskus terävää, syyttäjä sanoi.

Asianomistaja sanoi julkaisseensa videon nimimerkin takaa, koska arveli Heikkilän olevan sellainen henkilö, että siitä voi tulla reaktioita.

Heikkilä itse kommentoi oikeudessa, että asianomistaja on tehnyt myyräntyötä ja kehottanut ihmisiä hänen kimppuunsa sosiaalisessa mediassa. Heikkilän mukaan hän on saanut myös tappouhkauksia. Hän otti kantaa myös Hitler-videoon kuulemisessaan.

– Otan sen äärimmäisen vakavasti. Olen aktiivinen poliittisissa kysymyksissä. Natsismi oli vastenmielinen aika. Se on sellainen häväistys, mitä en halua kestää, hän kommentoi.