Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltion senaatti ja edustajainhuone ovat kumpikin hyväksyneet lakiehdotuksen numero 5001 nimeltään ”ihmisen jäänteistä”. Ehdotus käsittelee ”orgaanista vähentämistä” eli kompostoimista ja alkalista hydrolyysiä eli ”nestemäistä krematointia” perinteisen hautaamisen ja polttohautaamisen vaihtoehtoina.

Seuraavaksi lakiehdotus menee Washingtonin osavaltion kuvernöörin Jay Insleen pöydälle. Jos Inslee hyväksyy lakiehdotuksen, se tulee voimaan ensi vuoden toukokuun alussa.

– Kannatan ehdottomasti ihmisruumiiden kompostointia, sanoo lakiehdotuksen puolesta todistanut eläkkeelle jäänyt sydän- ja verisuonitautien tehohoidon hoitaja Wes McMahan asiasta kertovassa Seattle Times-lehdessä.

– Kun kuolen, niin haluanko myrkyttää ruumiini formaldehydillä ja muilla palsamoivilla nesteillä? En. Haluanko tulla poltetuksi? Ei ole ykkösvaihtoehto. Mutta entäs kaikki nämä bakteerit, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä – haluanko antaa niille mahdollisuuden tehdä sitä, mitä ne muutenkin tekevät? Uskon asioiden tekemiseen niin luonnollisesti kuin mahdollista, McMahan sanoi.

Insleen allekirjoitus on erityisen tärkeä seattlelaiselle Recompose yrityksen perustajalle Katrina Spadelle. Spaden vuosia ylläpitämässä visiossa kompostointi on urbaani, multaan perustuva ja luontoystävällinen tapa pitää huolta kuolleista.

Recompose aikookin olla Yhdysvaltain ensimmäinen kompostointia hautauspalveluna tarjoava yritys. Ensimmäisen toimipisteen pitäisi aloittaa joko vuoden 2020 lopussa tai 2021 alussa.

Alun perin vainajien kompostointi oli voittoa tuottamaton hanke nimeltä Urban Death Project, jonka puitteissa Spade selvitti yhdessä tutkijoiden kanssa, kuinka ruumis hajoaa mullaksi.

Tutkimusten mukaan ruumiskomposti saavuttaa tai jopa ylittää osavaltion ja liittovaltion standardit ihmisille, eläimille ja kasveille haitallisten patogeenien ja metallien määrässä. Lisäksi ruumismulta haisi mullalle eikä millekään muulle.

– Kaikista ihmisen ruumiin hävittämisen tavoista kompostointi on kaikkein ympäristöystävällisin, sanoo lakihankkeen takana oleva osavaltion senaattori Jamie Pedersen (dem).

– Se on juuri sitä, kuinka asiat hoituivat ennen kuin myyntiin tulivat 5000 dollaria maksavat arkut, jotka on peitetty haitallisilla päällysteillä ja muulla sen sellaisella.

Pedersen on varma, että hänen puoluetoverinsa Jay Inslee allekirjoittaa lakiehdotuksen, erityisesti koska Insleen presidentinvaalikampanjansa perustuu puhtaan energian sanomaan.

– Olisi todella suuri yllätys, jos hän olisi mitään muuta kuin innoissaan siitä. Laki tarkoittaisi, että Washingtonin osavaltio tekee ympäristöystävällisen pioneerityön, Pedersen sanoo lehdessä.

Asiasta kirjoitti ensin Tekniikka & Talous -lehti.