HPV-seulonta on selvästi Papa-seulontaa herkempi havaitsemaan kohdunkaulan syövän esiasteet, ilmenee tuoreesta Tampereen yliopiston väitöstutkimuksesta.

HPV-seulonta havaitsee erityisesti ne suuren riskin virustyypit, jotka aiheuttavat kohdunkaulan syöpää.

Suomessa ollaan valtakunnallisesti siirtymässä HPV-pohjaiseen seulontaan.

Kohdunkaulan syöpä oli Suomessa naisten kolmanneksi yleisin syöpä ennen seulontojen aloittamista.

Mikroskoopin avulla tehtävän solumuutosten seulonnan (Papa-koe) ansiosta se on nykyään vasta naisten 18:nneksi yleisin syöpä.

Kohdunkaulan syöpä on tavallisimmin papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama. Noin 80–90 prosenttia suomalaisista saa jossakin elämänsä vaiheessa HPV-tartunnan.

Osa pysyväksi jäävistä tulehduksista kehittyy syövän esiasteeksi, ja esiasteista pieni osa muuttuu syöväksi. Lähes kaikissa kohdun kaulaosan syöpätapauksissa tavataan korkean riskin HPV-tyyppejä.

Osastonylilääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla ja naistentaudeilla työskentelevän väitöskirjatutkija Olga Veijalaisen tavoitteena oli tutkimuksessa selvittää kohdunkaulan syöpää aiheuttavan viruksen (HPV) seulonnan toteuttavuutta ja löydöksiä Tampereen kaupungin organisoidun väestöpohjaisen kohdunkaulan syövän seulontaohjelmassa.

Monissa maissa kohdunkaulan syövän esiintyvyys ja kuolleisuus ovat vakiintuneet viime vuosina tai alkaneet nousta uudelleen. Siksi on tutkijan mukaan kehittävä Papa-kokeen lisäksi uusia seulontamenetelmiä.

LUE SEURAAVAKSI: