Kliiniselle tutkimukselle myönteinen ilmapiiri Suomen terveydenhuollossa on pilalla.

Siitä on tuoreita esimerkkejä.

Valtion tutkimusraha (VTR, entinen EVO) on niitä harvoja lähteitä, jotka rahoittavat erityisesti kliinistä tutkimusta. Tämä lähde on kuivunut purosta liruksi.

Ensi vuonna tilanne heikkenee entisestään.

Hallitus ehdotti vuoden 2016 talousarviossaan, että VT-raha laskisi 15 miljoonaan euroon. Satsaus on enemmän kuin puolittunut kahdessa vuodessa.

Eduskunta päättää budjetin vahvistamisesta ennen joulutaukoaan.

– Kliinisen tutkimuksen rahoitus on liki tuhottu Suomesta. Se on katastrofi. Olen äärimmäisen surullinen, professori Eija Kalso Husista sanoo.

Rahapotti pieneni, ja lisäksi sitä alettiin muutama vuosi sitten jakaa entistä laajemmalle joukolle.

Kalso keskittäisi vähät rahat tutkimuksen ytimeen, yliopistosairaaloihin. Sielläkään tutkijoilla ei ole enää varaa tutkia.

Kalso on pystynyt omassa tutkijantyössään korvaamaan hiipunutta VT-rahoitusta EU:n avulla. Pienet erikoisalat eivät voi sitä tehdä.

– Hyviä tutkimusryhmiä kuolee.

Lääkärit eivät ehdi tutkia

Taysin lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen on myös pannut merkille, että kliininen lääketiede on uhkaavassa tilanteessa.

– Ilmapiiri sen ympärillä on viilentynyt.

Yksi syy on sairaaloiden kustannuskuri. Se on käynyt niin tiukaksi, että viikonloppuisin palkatta tutkiva lääkäri ei saa käyttää tutkimuksiin ilmaiseksi mitään työpaikkansa tiloja, välineitä tai palveluita.

– Kaikesta tulee lasku!

Näin siitä huolimatta, että kliininen tutkimus säästää terveydenhuollon varoja.

– Se on hyvin dokumentoitu.

Tamminen arvelee, että päättäjät eivät täysin ymmärrä, mitä terveydenhuollon tehostaminen merkitsee kliiniselle tutkimukselle.

– Lääkärien kaikki työaika on valjastettu suoritteisiin, potilasjonojen purkuun. He eivät ehdi tutkia.

Seuraus on muun muassa se, että yliopistosairaaloiden virkoihin ei enää entiseen tapaan vaadita tohtorinhattua.

Tuula Tamminen on Suomen Akatemian edustaja STM:n asettamassa terveyden tutkimuksen arviointiryhmässä. Ryhmä arvioi muun muassa, onko VT-rahat jaettu sellaiseen tutkimukseen, jota ministeriö haluaa painottaa.

STM on laatinut ehdotuksen VT-rahaa saavan tutkimuksen uusiksi painopisteiksi kaudelle 2016–19. Se kerää ehdotukseensa lausuntoja 6. marraskuuta asti.

Mihin hupenevat määrärahat pitäisi lääkärien mielestä käyttää? Miten rahoitusahdinkoa voisi lievittää? Lue koko juttu Mediuutisten Summa-palvelusta.

Summa-palvelusta löydät näköislehden, juttuarkiston ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus. Palveluun voi tutustua kuukauden ajan ilmaiseksi. Lisätietoja ja kirjautumisohjeet.

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.