Tuoreet tutkimukset ovat nimittäin antaneet lupaavia ensimerkkejä rokotteen turvallisuudesta, mutta ennen kaikkea sen tehosta.

Brittiläisen Imperial College Londonin sekä tanskalaisen Statens Serum Institutin toteuttamassa varhaisen vaiheen kliinisessä tutkimuksessa rokotteen todettiin saaneen aikaan immuunivasteen. Tutkijat kuitenkin korostavat sitä, että jatkossa tutkimuksissa on selvitettävä, suojaako rokote todella klamydialta.

Kliinisissä tutkimuksissa koehenkilöille annettiin kolme rokotetta käsivarteen neljän kuukauden aikana. Näiden lisäksi koehenkilöt saivat kaksi rokoteannosta nenäsuihkeena, kertoo Independent-lehti.

Klamydia on yleisimpiä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista Isossa-Britanniassa, mutta myös Suomessa. Tautia hoidetaan antibiootein.

– Suurin ongelma klamydian suhteen on sen pitkäaikaisseuraukset. Klamydia on hoidettavissa, mikäli se huomataan, mutta monella tauti on oireeton, jolloin se voi jäädä diagnosoimatta. Tartunta voi aiheuttaa naisille hedelmättömyyttä, professori Robin Shattock Imperial College Londonista sanoo.

Shattock toteaa, että yksi klamydian hoidon haasteista Isossa-Britanniassa tällä hetkellä on toistuvat klamydiatartunnat.

– Ihmiset saavat infektion toistuvasti. Suojaavalla rokotteella tuo kierre pystyttäisiin murtamaan.