Helsingin yliopiston kipulääketieteen professori, anestesiologian erikoislääkäri ja Hyks Kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso kertoo olevansa äärimmäisen kiitollinen ja iloinen.

Kalso palkittiin 20 000 euron arvoisella Pohjolan lääketieteen palkinnolla.

– Sen lisäksi, että palkinto on henkilökohtainen kunnianosoitus, se on osoitus myös siitä, että kivuntutkimus ja hoidon kehittäminen nähdään tärkeänä. Toivoisin myös, että valtion ja sairaalan päättäjät huomioisivat tämän palkinnon päätöksissään, Kalso sanoo tiedotteessa.

Suomen Lääketieteen Säätiön jakama 20 000 euron suuruinen palkinto myönnetään suomalaiselle lääkärille huomattavasta kansallisesta ja kansainvälisestä elämäntyöstä lääketieteen alalla.

Kalso sai palkinnon uraauurtavasta kivunhoidon tutkimuksesta ja koulutuksesta.

–Kalso on kehittänyt tutkimuksen kautta kivunhoitoa ja Hyks Kipuklinikkaa monialaiseksi ja -ammatilliseksi. Hän on kehittänyt akuutin leikkauksenjälkeisen ja syövästä aiheutuvan kivun sekä vaikeiden pitkäaikaisten kiputilojen kuten hermovauriokivun hoitoa.

Kalso korostaa, kuinka tärkeää on olla mukana ja nähdä mitä tapahtuu perustutkimuksessa. Perustutkimuksen tuloksia pystytään hyödyntämään kliinisessä tutkimuksessa ja tuomaan lopulta potilaiden hoitoon.

Epidemiologisten tutkimusten mukaan joka viidennellä suomalaisella on jokin krooninen kiputila. On tärkeää, että myös perusterveydenhuollossa ymmärretään kivun taustalla olevia mekanismeja.

– Tällä hetkellä kroonisen kivun hoidossa pitäisi kiinnittää erityisesti huomiota potilaiden asuinpaikan tuomaan eriarvoisuuteen. Yhdeksi ratkaisuksi tähän kehitetään Husissa digitaalista Terveyskylä-palvelua, jonne tuotetaan tietoa, digitaalisia hoitopolkuja ja terapioita. Panostamalla palvelussa myös kivunhallinnan kehittämiseen saataisiin ainakin osittain vähennettyä eriarvoisuutta tarjoamalla kuntoutusohjelmia ja konsultaatioapua kattavasti ympäri maata.

Pohjolan Lääketieteen palkinto pohjautuu Pohjola-yhtiöiden Suomen Lääketieteen Säätiölle tekemään lahjoitukseen.