Potilaan kokema kipu riippuu pitkälti syövän tyypistä ja levinneisyydestä sekä siitä, missä syövän etäpesäke sijaitsee. Tyypillisesti paikallinen syöpä ei alkuvaiheessa aiheuta minkäänlaisia oireita tai kipuja, mikäli se on riittävän pieni. Kasvaimen levitessä kivut kovenevat.

– Yksi esimerkki pahaa kipua aiheuttavista syövistä ovat haimasyövät, jotka voivat aiheuttaa todella hankalia oireita. On myös yleisesti tiedossa, että kipu voi olla yksi haimasyövän ensimmäisistä oireista, jonka perusteella se myös usein löydetään. Muuten oikeastaan kaikki syövät aiheuttavat kipuja levitessään. Voidaan sanoa, että silloin kun syöpä pääsee leviämään, kipu on lähes aina huomattavaa, Docrates Syöpäsairaalan onkologi Olga Maslennikova sanoo tiedotteessa.

Kivuille on monia syitä. Joskus kivun syy voi olla paikallinen tulehdus tai yksinkertaisesti se, että syövän massa painaa jossain kohtaa kehoa.

– Esimerkiksi hermokivut ovat yleinen oire silloin, kun kasvain painaa hermoa tai kun se sijaitsee hermokudoksessa. Kipuja voi aiheuttaa myös syövän leviäminen luustoon, minkä vuoksi luuston kudos ei ole enää normaali. Maksasyöpäkin voi aiheuttaa kipua silloin, jos kasvain kasvattaa ja venyttää maksakapselia. Yleisesti kipuun ei ole yhtä tiettyä syytä, vaan sille on olemassa ikään kuin monia eri mekanismeja.

Yleisesti ottaen liikunta on todella hyvä vaihtoehto etenkin kroonisiin kipuihin.

Myös psyykkiset asiat liittyvät oleellisesti ihmisten kokemiin kipuihin Maslennikova muistuttaa.

– Varsinkin syöpäpotilailla ahdistuneisuus ja masentuneisuus ovat ilman muuta todella yleinen oire, mikä voi lisätä kivun aistimista. Kipu on kuitenkin hyvin subjektiivinen käsite, eikä sitä voida esimerkiksi tutkimuksella todeta.

Maslennikovan mukaan on monia keinoja, joilla syöpäpotilas voi lievittää kipua kotikonstein. Tupakanpoltto ja alkoholinkäyttö voivat pahentaa neuropaattisia kipuja, eli niiden vähentäminen on suositeltavaa. Ennen erilaisten liikuntaan ja ruokavalioon liittyvien keinojen kokeilemista kannattaa aina konsultoida hoitavaa lääkäriä.

– Esimerkiksi tulehduskivuissa saunominen tai lämpöhoito ylipäätään voi olla pikemminkin haitallista, vaikka se auttaisi hetkellisesti kivun tuntemukseen. Kylmähoito sopii tähän paremmin. Yleisesti ottaen liikunta on todella hyvä vaihtoehto etenkin kroonisiin kipuihin, mutta liikuntamuotoihin kannattaa mieluiten pyytää neuvoja lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Ruokavalio on toisaalta hyvin yksilöllistä, eikä siihen ole mitään yleispätevää sääntöä – muuta kuin sen terveellisyys.

Maslennikovin mukaan mindfulness ja muut rentouttavat harjoitukset voivat auttaa kipuun, ahdistuksen lievityksen muodossa.

– Jopa musiikkihoitoa on käsitelty osana kivunlievitystä, ja syöpäkipuja on saatu lievitettyä sen avulla. Käytännössä kaikki hoitomuodot, jotka rentouttavat henkisesti, voivat auttaa myös fyysisissä kivuissa.

Maslennikova kertoo kivunlievityksen olevan nykyisin iso ja keskeinen osa syöpähoitoja. Potilaan tuntemuksia kivuista ja niiden syistä selvitetään laajalti koko prosessin ajan.

– Syöpähoito itsessään voi jo jonkin verran helpottaa kipuoireita, mutta itse kipuhoidot ovat kehittyneet ajan kuluessa. Meillä on todella hyviä kokemuksia fysioterapiasta, jonka yhteydessä ihmiset saavat yksilöllisiä ohjeita kivunlievitykseen esimerkiksi eri syöpätyypeittäin tai sen mukaan, missä vaiheessa syöpä on. Hieronta auttaa kivuissa jonkin verran, mutta sen kanssa pitää olla syövän laadusta riippuen varovainen – siksi kannattaa aina konsultoida lääkäriä ennen hoitojen aloittamista.