Helsinki Hospital ja Villa Gyllenberg käynnistävät HELENE20-projektin nuorten taiteilijoiden tukemiseksi. Projektiin palkataan viisi nuorta taiteilijaa.

Suomalaisten kirurgien perustama yksityissairaala ja lääkärikeskus Helsinki Hospital ja Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva taidemuseo Villa Gyllenberg haluavat tukea koronaviruksen takia ahdinkoon joutuneita kuvataiteilijoita. Ne käynnistävät tähän tarkoitukseen taideprojektin Helene Schjerfbeckin (1862–1946) töiden pohjalta.

Mukaan palkataan Helsinki Hospitalin toimesta viisi nuorta taiteilijaa, jotka pääsevät tallentamaan tätä aikaa iloine ja suruineen.

– Helsinki Hospital tekee tässä tilanteessa sen minkä voi: jatkamme tärkeää työtämme ihmisten fyysisten kipujen ja kärsimyksen poistajana, mutta haluamme tukea myös yhteiskunnallisesti merkittävää yhteisöä, sanoo Helsinki Hospitalin toimitusjohtaja Meeri Muikku.

Hän sanoo sairaalan väen näkevän päivittäisessä työssään sen, mikä merkitys ja voimavara taide on ihmisille vaikeidenkin aikojen keskellä. Taide on tärkeä vastavoima Covid-1-kurjuudelle.

Taiteilijahaku on avoinna 26. huhtikuuta saakka.

Idea Schjerfbeckin taiteen pohjalta tehtävään projektiin lähti jo vuosi sitten, ja taiteilijoiden toimeentulon romahtamisen takia sen toteuttaminen koettiin tärkeäksi juuri nyt.

– Helene Schjerfbeckin ikonisesta taiteesta näkyi se, että hän kaatui pikkulapsena portaissa ja kärsi koko ikänsä sen kivuliaista seurauksista. Koska Helene ei elä ajassamme, meillä ei ole mahdollisuutta helpottaa hänen kipujaan hoitomme avulla. Sen sijaan voimme antaa Helenen koskettavan taiteen toimia innoittajana uusille mestariteoksille, Muikku sanoo.

Projektin pohjana on Villa Gyllenbergin taidemuseossa sijaitseva Helene Schjerfbeckin teos Omakuva, valoa ja varjoa (1945), jota hyödynnetään inspiraationa, mutta muuten teosten muoto, teema ja tulkinta on vapaa.

Kyseinen teos on yksi taiteilijan viimeisiä omakuvia, maalattu vajaa vuosi ennen hänen kuolemaansa. Teos on maalattu Saltsjöbadenin kylpylähotellissa, jonne Schjerfbeck evakuoitui sodan aikana. Kuvasta on riisuttu pois kaikki ylimääräinen.

– Se on kaunistelematon omakuva, mutta kivun ja väsymyksen lisäksi siinä näkyy myös valoa ja sinnikkyyttä. Mielestämme Helsinki Hospitalin taideprojekti on hieno aloite, ja tarjoamme mielellämme taiteilijoille mahdollisuuden tutustua tähän teokseen lähemmin, sanoo museon yleisöpalveluvastaava Siiri Oinonen.

Helene Schjerfbeckin teoksia on Villa Gyllenbergissä tällä hetkellä 39 kappaletta.

Taiteilijahaku on avoinna 26. huhtikuuta 2020 saakka, tarkemmat ohjeet ja hakulomake ovat Helsinki Hospitalin verkkosivuilla: www.helsinkihospital.com/taiteilijahaku.

Projektin lopuksi teokset tai niiden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.