Lääkäriliiton kahdeksas Max Oker-Blom -palkinto myönnettiin kirurgi Ulla Keräselle pitkäjänteisestä kirurgisen toiminnan kehittämisestä ja laadun parantamisesta. Palkinto jaettiin Lääkäripäivien 2022 avajaisissa keskiviikkona 26. tammikuuta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Palkintotoimikunta kuvailee Kerästä kirurgisen toiminnan määrätietoiseksi uudistajaksi, omistautuneeksi johtajaksi ja erikoislääkärikouluttajaksi. Hänen kehittämistyönsä lähtökohtina ovat potilaslähtöisyys, potilasturvallisuuden sekä hoidon laadun ja tehokkuuden parantaminen.

Keränen on kehittänyt kirurgisen toiminnan laatua erityisesti Hus-Hyvinkään sairaalassa. Hänen johdollaan luotiin koko Suomeen levinnyt ”Leikkaukseen kotoa” -toimintamalli Leiko. Sen mukaan potilaat saapuvat sairaalaan vasta leikkausaamuna. Leiko-hankkeelle on myönnetty Lääkäriliiton laatupalkinto vuonna 2008.

Korona huomioitu heräämöissä

Keränen on tehnyt kirurgisen toiminnan kehittämistyötä myös aktiivisesti yhdessä perusterveydenhuollon kanssa.

Tuoreimpana uudistuksena Keräsen johdolla on suunniteltu ja vuonna 2019 Hyvinkäällä käyttöön otettu moderni leikkausyksikkö. Sen kaikki 10 salia ovat täysin samoin varusteltuja. Instrumentti- ja tarvikelogistiikka on organisoitu lean-tyyppisesti. Lisäksi heräämössä on korona-aikaankin soveltuvat lasiset, monikäyttöiset ja potilaille turvalliset heräämiskopit.

Ulla Keränen on koulutukseltaan kirurgian erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri. Erikoistuttuaan Keränen on toiminut Hyvinkään sairaalassa kirurgina ja kirurgiylilääkärinä vuodesta 1999 ja operatiivisen tulosyksikön johtajana vuodesta 2004.

Syövän hoidon kehittäjä

Uransa aikana Keränen on ollut mukana useissa terveydenhuollon kansallisissa verkostoissa. Hän on ollut kirurgian ja gastrokirurgian asiantuntijana kiireettömän hoidon kansallisia kriteerejä määriteltäessä. Hän oli neljä vuotta sosiaali- ja terveysministeriön ensimmäisen palveluvalikoimaneuvoston jäsen.

Kirurgian osalta Keränen on ollut johtamassa kansallista syövän hoidon kehittämistä vuosina 2010–20. Hän oli Suomen Syöpäsäätiön ja Syöpätautien tutkimussäätiön hallituksen jäsen vuosina 2011–17. Lisäksi hän oli pitkään Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan Kenttälääkintäjaoston sekä Husin eettisen toimikunnan jäsenenä.

Ulla Keränen on aiemmin toiminut aktiivisesti myös Lääkäriliiton Kirurgit-alaosastossa sekä Gastrokirurgit ry:ssä.

Innostava erikoislääkärikouluttaja

Palkintotoimikunnan mukaan Keränen on ollut paneutuva erikoislääkärikouluttaja, osaava ja innostava erikoistuvien lääkärien runkokoulutusvastaava ja johtamisopintojen kouluttaja. Käytännön työnsä ja koulutusvastuunsa ohella Keränen on toiminut väitöskirjaohjaajana ja julkaissut joukon tieteellisiä julkaisuja.

Max Oker-Blom oli Lääkäriliiton perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli aikansa edelläkävijä kansanterveystieteessä, kansanvalistuksessa, lääkärien ammattijärjestötoiminnassa ja lääketieteen etiikassa.

Lue seuraavaksi: