Muutama kuukausi sitten Marina Erholan eteisessä oli hiilihanko, kaiken varalta. Kirgisian vallankumous teki levottomaksi.

Muutto takaisin Hämeenlinnaan elokuussa rauhoitti elämää. Ulkona uskaltaa liikkua jalan. Työmatka kotoa terveyskeskukseen taittuu kolmen minuutin kävelyllä järvimaisemassa.

Pesti neljän kunnan ja yhden kaupungin johtavana ylilääkärinä maistuu, vaikka jälkikasvu kritisoi äidin uravalintaa.

- Lapset halveksuvat, että olen tällainen paperilääkäri. He ajattelevat, että se on kurjin mahdollinen. Poika sanoo, että etkö todellakaan löytänyt mitään muuta, Erhola nauraa.

Kuntakentällä kuhisee

Vallankumous on vaihtunut toisenlaiseen kuhinaan. Erhola kehittää Hämeenlinnan seudun terveydenhuoltoa, ja alueen yhteistyö hakee muotoaan.

Erhola seurasi seudun perusterveydenhuollon palvelurakennehanketta tiiviisti Kirgisiasta käsin. Hän suri, että hanke meni jäihin viime keväänä.

- Nyt olen yllättynyt, miten nopeasti samat asiat otetaan esiin valtakunnan taholta. Kunnanjohtajat ovat jo kyselleet, että kaivetaanko vain pari kuukautta vanhat paperit esiin pöytälaatikosta.

Erhola katsoo, mihin suuntaan päätökset kuntarakenteesta menevät. Hämeenlinnan seudulla monet liputtavat suurkunnan puolesta.

Vähintään puolet Erholan yhteistyökumppaneista on ammatiltaan muita kuin lääkäreitä. Ympärillä pyörii kunnanjohtajia ja poliittisia päättäjiä. Erhola huomasi jo varhain, että pelkkä kliininen lääkärintyö ei ole häntä varten.

- Ei lääketiedettä voi katsoa vain lääketieteenä. Se on niin paljon yhteiskuntapolitiikkaa.

"Tee asialle jotakin"

Kirgisia oli Erholalle tuttu jo entuudestaan, kun hän lähti sinne asiantuntijaksi viime vuonna. Hän kävi maassa ensimmäisen kerran vuonna 1998. Kirgisia tuli aikoinaan kuvioihin Filhan kautta.

- Esimieheni Kai Koskela antoi minulle tehtävälistan. Yhtenä kohtana luki, että keuhkosairauksien tilanne Kirgisiassa on paha - tee asialle jotakin. Siitä se sitten lähti, melko puhtaalta pöydältä.

Erhola koulutti paikallisia lääkäreitä muun muassa tuberkuloosin hoidossa. Hän jatkaa edelleen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen asiantuntijana.

Hyppäys Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän johtoon tapahtui yhdessä yössä. Erhola lensi Kirgisiasta Suomeen ja marssi seuraavana aamuna töihin. Valinta oli tehty jo aiemmin. Erhola tuntee seudun ja ihmiset, eikä valinta ollut yllätys kenellekään.

- Lähdin heti tultuani kiertämään terveyskeskuksiamme. On tärkeää mennä toiminnan lähteille, sillä muuten tulee helposti harhaa. Mietin usein, miten voin auttaa sitä konkreettista työtä ja näkyykö oma panokseni, Erhola pohtii.