Tiistaina pörssit laskivat Helsingissä ja New Yorkissa ja piensijoittajat kauhistelivat eurojensa haihtumista.

Saman päivän aamuna Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko aloitti kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Virkalääkärit ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolella, mutta terveydenhuollon työpaikoilla ylityökiellon vaikutukset näkyivät heti alkuviikosta.

Hus ilmoitti jo tiistaina, että kiireettömiä leikkauksia on jouduttu perumaan ja Eksote ennakoi, että leikkauksia joudutaan siirtämään. Ylityökiellon vaikutukset herättivät ainakin kahdenlaisia ajatuksia. hoitaja-aktiivit ihmettelivät, kuinka terveydenhuolto joutuu vaikeuksiin heti, kun hoitohenkilökunta kieltäytyy ylitöistä tai vuoronvaihdosta. Töitä järjestelevät johtajat taas olivat huolissaan potilasturvallisuudesta ja pohtivat, osuvatko painostustoimet oikeaan osoitteeseen.

Miten osakekurssien lasku ja julkisen sektorin palkkaneuvottelut liittyvät toisiinsa? Osakkeiden kurssilasku kertoo siitä, että yritysten arvostukset ovat olleet korkealla ja odotukset niiden menestyksen suhteen ovat olleet isoja. Osakekurssien lasku voi jäädä satunnaiseksi heittelyksi tai pysyvämmäksi laskuksi. Kuinka käy, se selviää kevään ja loppuvuoden mittaan.

Odotukset julkisen sektorin palkkaneuvotteluissa ovat myös korkealla, koska Suomen talouden kehitys näyttää paremmalta kuin vuosiin. Tuosta kasvusta toivotaan siivua myös julkisen sektorin työntekijöille. Etenkin hoitohenkilökuntaa edustavat liitot eivät ole valmiita antamaan helposti periksi.

Lääkäreillä on jo nykyisinkin valtaa neuvotella palkoistaan joustavammin ja saada yksilöllistä joustoa työsuhteeseensa. Työehtosopimusneuvotteluissa lääkärisopimuksesta neuvottelee lääkärikartelli, joka on lääkärien, hammaslääkärien ja eläinlääkärien yhteinen edunvalvoja. Lääkärikartellilla on itsenäinen neuvotteluoikeus lääkärisopimuksen ehdoista Kuntatyönantajien kanssa. Tämä herättää närää ainakin Tehyssä.

Sairaaloissa tehdään valmisteluja lakkojen varalle, koska lakon mahdollisuus on todellinen. Virkalääkäreille keväästä voi tulla raskas. Jos hoitajat lakkoilevat, töiden tekeminen on vaikeaa ja sekavaa. Suojelutyö puolestaan velvoittaa virkalääkärit työhön, jos kansalaisten henki tai terveys ovat vaarassa. Jo ylityökiellon aikana virkalääkäreiden työmäärä voi kasvaa, kun paikataan muuten tekemättä jääviä töitä.

Odotukset menossa oleville työehtosopimusneuvotteluille ovat isot ja monen tahon arvovalta on pelissä. Toivottavaa on, että sairaaloiden lakkovalmistautuminen jäisi turhaksi varautumiseksi.