Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Tarton yliopiston opiskelijoiden työpajoissa tiedekeskus Heurekassa tutustutaan synteettiseen biologiaan askartelemalla DNA-juostetta, koodaamalla aminohappoja ja proteiineja sekä tutkimalla hedelmien DNA:ta.

Lauantaina 14.9. klo 11-17 Vantaalla tiedekeskus Heurekassa pidettävät työpajat ovat avoimia kaikille näyttelyssä kävijöille.

Työpajat kuuluvat opiskelijaryhmien iGEM-projekteihin. iGEM eli International Genetically Engineered Machine on kansainvälinen kilpailu, jonka tavoitteena on tieteen ja tutkimuksen valjastaminen globaalisti hyödyllisiksi ratkaisuiksi sekä synteettisen biologian tunnetuksi tekeminen.

Nuoria luonnontieteilijöitä yhdistävään kilpailuun osallistuu vuosittain yli 300 joukkuetta eri puolilta maailmaa.

Tämänvuotisen Aalto-Helsinki -ryhmän projekti keskittyy Vibrio Natriegens-bakteerin tutkimiseen proteiinien tuotantovälineenä. Proteiineja, jotka on tuotettu mikro-organismeissa, käytetään muun muassa lääkeaineina.

– Vibrio Natriegens on poikkeuksellisen nopeasti jakautuva bakteeri. Me pyrimme parantamaan sen kykyä tuottaa ja erittää proteiineja, joita käytetään lääketeollisuudessa. Tavoitteena on tuottaa proteiineja tehokkaasti ja taloudellisesti, jotta tarvittava lääkehoito olisi riittävän edullista kaikille sitä tarvitseville. Samalla edistämme tutkimusta tämän bakteerin ominaisuuksista biologian työkaluna, kertoo Noora Haapala Aalto-Helsinki -joukkueesta.

Lue myös:

Uutta tietoa depression taustasta – SERT-proteiinin sitoutuminen on potilailla alentunut (MU 13.8.2019)

Tautimekanismi yllätti tutkijatkin – Uusi perinnöllinen tulehdussairaus löytyi suomalaisten johdolla (MU 7.8.2019)

Yllättävät mekanismit voivat auttaa laihtumaan – Kestävyysliikunta lisää aineenvaihduntaa vauhdittavien suolistomikrobien määrää (MU 12.7.2019)