Seinäjoelle perustettavan lääkärihelikopteritukikohdan rakentaminen on tällä viikolla aloitettu.

Tukikohdan on määrä valmistua syksyllä 2022 ja toiminta pyritään aloittamaan loppuvuodesta 2022.

Lääkintähelikopteritukikohta rakennetaan Ilmajoen Rengonharjun lentokentän alueelle. Kaksikerroksisen tukikohtarakennuksen pinta-ala on reilut 1000 neliömetriä. Kopteri- ja autohallin lisäksi rakennukseen tulee muun muassa toimistotiloja, luokkahuone, lääkevarasto sekä henkilöstölle tarkoitettuja majoitus- ja sosiaalitiloja.

Suomen kahdesta uudesta lääkärihelikopterista tuli muutama vuosi sitten kiistakapuloita Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Niiden tukikohdista kilpailivat Vaasa ja Seinäjoki sekä Lappeenranta ja Kouvola. Kilvan veivät Kouvola ja Seinäjoki.

Pohjanmaalla rakennusurakan kustannusarvio on noin 2,8 miljoonaa euroa.

Rakennustyöt alkoivat tontin raivauksella ja maanrakennustöillä. Tämän jälkeen rakennuksen perustuksia päästään tekemään elo–syyskuun aikana.

Kun lääkärihelikopteritoiminta käynnistyy, se tuo koko Pohjanmaan alueella potilaan luo kohteeseen nopeasti liikkuvan tiimin, joka on perehtynyt hätätilapotilaan hoitoon ja kuljetukseen. Tukikohdalla on ympärivuorokautinen päivystys.

Kulloinkin vuorossa oleva kolmihenkinen miehistö liikkuu helikopterilla ja lääkäriautolla. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin maata pitkin liikkuvan lääkäriyksikön toiminta sulautuu uuden tukikohdan toimintaan.

Eduskunnan oikeusasiamies on aiemmin katsonut, että yhdenvertainen ensihoitolääkärin saatavuus hätätilapotilaille edellyttää sitä, että lääkärihelikopteritoiminnan tukikohtaverkostoa laajennetaan.

LUE SEURAAVAKSI: