Kiinalainen rokotevalmistaja Sinovac Biotech on toimittanut ensimmäiset kehittämänsä CoronaVac-koronavirusrokotteet Indonesiaan.

Indonesian presidentti Joko Widodo piti puheen asiasta televisiolähetyksessä sunnuntaina illalla. Presidentti Widodo vahvisti rokotteiden saapumisen, sekä rokotteen ja raaka-aineiden seuraavat lähetykset myös sosiaalisen median palvelu Twitterissä.

Presidentti Widodon mukaan 1,2 miljoonaa rokotetta saapui maahan sunnuntaina, ja tammikuussa on luvassa uusi 1,8 miljoonan rokotteen lähetys. Indonesian hallinto on myös ostanut raaka-aineita 45 miljoonaa rokotetta varten, joista 15 miljoonaa saapuu maahan joulukuussa ja 30 miljoonaa tammikuussa. Indonesialaisen Bio Farman on tarkoitus tehdä rokotteita Sinovacin myymistä raaka-aineista.

Presidentti Widodo kuitenkin muistutti, että rokotteen käyttöönottaminen vaatii edelleen maan viranomaisten hyväksynnän. Indonesian terveysviranomaiset seuraavat parhaillaan rokotteen kolmannen testausvaiheen tuloksia. Tähän vaiheeseen Indonesiassa on osallistunut noin 1 600 henkilöä.

Sinovacin rokotteen testausta on hidastanut asiantuntijalähteiden mukaan se, että koronavirustilanne on ollut odotettua parempi testaukseen osallistuneissa maissa, eikä testihenkilöitä ole tällöin saatu tarpeeksi.

Sinovac on ilmoittanut myyneensä rokotteita myös Turkkiin, Brasiliaan ja Chileen sekä neuvottelevansa mahdollisista kaupoista Filippiinien kanssa.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin maanantaina, että Sinovac sai 515 miljoonan dollarin lisärahoituksen tuotantokapasiteetin kaksinkertaistamiseksi Biopharmaceutical Limitediltä. Sinovac kertoo pystyvänsä tuottamaan nyt 300 miljoonaa rokoteannosta vuodessa. Yhtiö aikoo rakentaa toisen tuotantolaitoksen tämän vuoden loppuun mennessä, mikä nostaisi Sinovacin kapasiteetin 600 miljoonaan annokseen.

Kiinan insinööriakatemian edustaja ja maan kansallisen rokotekehitysryhmän johtaja Wang Funzhi kertoi medialle marraskuun alussa, että Kiinalla on valmius lähettää maailmalle 600 miljoonaa rokotetta vuoden 2021 loppuun mennessä.

Kiinassa on kehitetty lukuisia koronavirusrokotteita, joita on testattu maassa yli miljoonalla henkilöllä hätälain nojalla kesästä lähtien. Pisimmällä rokotekehitystyössä on toinen kiinalainen rokotevalmistaja Sinopharm. Sinophrm ei toistaiseksi ole ilmoittanut toimittaneensa rokotteita Kiinan ulkopuolelle.

Talouslehti Forbesin mukaan Sinovacin ja Sinopharman rokotteiden jakelu eivät vaadi teknologisesti erittäin kehittynyttä kylmäketjua, mikä mahdollistaisi rokotteiden jakelun myös kehittyvissä maissa.

Yhdysvaltalaisten Pfizerin ja Modernan rokotteiden jakelu taas vaatii kehittyneen ja katkeamattoman kylmäketjun, jota monella maalla ei ole tarjota.

Tämähetkisiä Pfizerin rokotteita täytyy säilyttää noin -70 celciusasteen lämpötilassa, ja Modernan rokotteet vaativat noin -20 celciusasteen säilytyksen.