Maailman terveysjärjestö WHO myönsi Kiinan valtion omistaman lääkekehitysyhtiön Sinopharmin koronarokotteelle hätäkäyttöoikeuden.

Sinopharmin BBIBP-CorV-rokote ollaan näin ollen ottamassa kuudentena koronarokotteena mukaan Covax-järjestelmään, joka on kansainvälinen rokoteyhteistyömekanismi. Sen kautta on tarkoitus on vuoden loppuun mennessä ohjata 2 miljardia koronarokoteannosta köyhille maille, joilla on ollut vaikeuksia päästä käsiksi koronarokotteisiin-

Suomi on mukana tässä mekanismissa, joka siis pyrkii WHO:n johdolla yhdenvertaistamaan rokotteiden saatavuutta, rokotetuotantoa ja -jakelua eri maissa.

Amerikkalainen Moderna sopi viime viikolla koronarokotteensa liittymisestä Covaxiin, kuten kerroimme Mediuutisissa.

WHO:n odotetaan näinä päivinä hyväksyvän toisenkin kiinalaisen koronarokotteen Covax-järjestelmään. Se on Sinovacin rokote CoronaVac, jonka Euroopaan lääkevirasto Ema otti viime viikolla nopeutettuun myyntilupa-arviointiin.

Lue siitä lisää Mediuutisten jutusta Saako Eurooppa kiinalaisen koronarkotteen?

Sinopharmin koronarokotteen on ilmoitettu osoittaneen kliinisissä kokeissa 79 prosentin tehokkuutta.

Rokote perustuu inaktivoituun eli heikennettyyn SARS-CoV-2 - virukseen (Vero Cell -virus), jonka on tarkoitus herättää kehon immuunipuolustus tartuttamatta tautia.

WHO:n mukaan Sinopharmin koronarokotteen varastointi on helppoa, joten sen jakelu sujuu vaikeissakin olosuhteissa. Se sisältää ensimmäisenä koronarokotteena varoitusjärjestelmän, joka tarra vaihtaa väriä, jos valmisteen lämpötila on kohonnut liian korkeaksi eli rokote on pilalla.

WHO suosittelee kahta rokoteannosta neljän viikon välein yli 18-vuotiaille.