Hongkong

Kiinan Washingtonin-suurlähetystön verkkosivuille viikonlopun aikana ilmestyneen tiedotteen mukaan viisumia Kiinaan voi hakea myös länsimaisen koronavirusrokotteen saanut henkilö.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yhdysvaltalainen talouslehti Washington Post. Kiinan aiempi linjaus on ollut se, että maa hyväksyy viisumia ja Kiinassa tarvittavaa rokotepassia varten vain Kiinassa kehitettyjä koronavirusrokotteita.

Viikonloppuna julkaistun tiedotteen mukaan viisumia voi hakea, mikäli on saanut kaksi annosta Pfizerin, Modernan tai Johnson & Johnsonin kehittämää rokotetta.

Rokote ei kuitenkaan vapauta negatiivisen koronavirustestin esittämisestä, eikä tiedotteessa oteta kantaa muiden karanteenimääräysten höllentämiseen. Tällä hetkellä Kiinaan matkustettaessa on suoritettava useiden viikkojen hotellikaranteeni maahan saavuttaessa.

Kiina ei ole toistaiseksi hyväksynyt maassa viralliseen käyttöön yhtään länsimaissa kehitettyä rokotetta. Kiinalaiset ovat kehittäneet viisi koronarokotetta, joista laajimmin käytössä ovat Sinovac-yhtiön CoronaVac ja Bejingin Sinopharman koronarokote. Niiden tehosta on saatu vaihtelevia tietoja Kiinalta ja rokotetta käyttävistä maista, mutta luotettavat, vertaisarvioidut tutkimusjulkaisut puuttuvat.

Kiinassa kehitettyjen rokotteiden vaikuttavuuden arvioidaan olevan tapauksesta riippuen 50 ja noin 80 prosentin välillä. Huhtikuussa Kiinan mediassa heräsi rokoteasiantuntijan aloittama keskustelu maassa kehitettyjen rokotteiden vaikuttavuudesta. Keskustelu on sittemmin sensuroitu ainakin Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Kiinan Sinovacin rokotteita on lisätty viralliseen rokoteohjelmaan ainakin Chilessä. Maan rokoteohjelma aloitettiin vuoden 2020 joulukuussa ja maassa on jaettu virallisten lukujen mukaan yli 12 miljoonaa rokoteannosta. Ohjelmaan kuuluu sekä Sinovacin että Pfizerin kehittämät rokotteet.

Chilessä havaittujen päivittäisten koronavirustartuntojen määrä on sittemmin lähes kolminkertaistunut. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan moni on saanut maassa vasta ensimmäisen rokotteensa, minkä lisäksi maan koronavirustoimia purettiin varsin pikaiseen tahtiin.

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa, jossa Sinovacin rokote kuuluu rokotusohjelmaan, on havaittu ainakin yksi tapaus, jossa Sinovacin rokotteen saanut henkilö on saanut koronavirustartunnan.

Lue myös: