Kuntatyöntekijöiden eläkkeistä vastaavan Kevan synnyttämä työterveysyhtiö Taimi ajetaan alas. Yhtiöstä piti tulla kuntien ja Kevan yhteisesti omistama.

Suuret kaupungit eivät kuitenkaan yhtiöstä innostuneet. Taimi ei olisi saanut riittävän suurta asiakaspohjaa, joten yhtiön toiminta loppuu ennen kuin se ennättää edes alkaa.

Kymmenestä suurimmasta kaupungista ei yksikään päätöksenteon viime metreillä sitoutunut hankkeeseen. Isoista toimijoista ainoastaan 25 000 työntekijän Hus ennätti jo tehdä liittymispäätöksen, mutta päätös raukeaa koko hankeen myttyyn menon myötä.

Alan yksityiset toimijat ennättivät jo pelätä, että syntyessään yhtiö olisi synnyttänyt ison suljetun markkinan. Kuntasektorilla työskentelee yli 400 000 ihmistä.

– Meille jää hankkeesta myönteinen näkemys. Julkisen sektorin sisällä työterveyshuollon merkitys on noussut uuteen arvoonsa. Nyt on monin paikoin syntynyt alueellisia työterveysorganisaatioita. Tässä vaiheessa kansallinen yhtiö ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukainen, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kevassa kuulutettiin kolmatta isoa toimijaa työterveyshuoltoon Mehiläisen ja Terveystalon rinnalle.

– Kevan osalta asia on päättynyt. Olemme yhtä kokemusta rikkaampia, Kietäväinen toteaa.

Keva aikoo jatkaa työkyvyttömyyden ehkäisyä tiiviissä yhteistyössä työterveystoimijoiden kanssa.

– Esimerkiksi viime vuonna hoitaja-nimekkeellä olevia ihmisiä jäi vanhuuseläkkeelle 2 200 ja työkyvyttömyyseläkkeelle 1 700 hoitajaa. Työterveyshuoltoon on pakko saada vaikuttavuutta. Yksi keino on yhteistyön tiivistäminen työterveystoimijoiden kanssa.

Viimeisiä nauloja Taimen arkkuun löi Jyväskylän kaupunki. Se päätti viime viikolla, ettei lähde mukaan Kevan junailemaan työterveysyhtiöön.

Päätöksen eräänä perusteena oli, että kannattavuudelle asetettu 75 000 huollettavan raja ei ollut täyttymässä.

– Yhtiöstä ei olisi syntynyt riittävän vahvaa, toteaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Hänen mukaansa osallistuminen olisi vaatinut panostamista osaamiseen ja kehittämiseen. Jyväskylällä ei kuitenkaan olisi ollut tähän riittäviä resursseja, ne ohjataan muualle.

Jyväskylällä on kaksi työterveysyhtiötä. Työterveys Aalto Oy vastaa kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöjen työterveyspalvelujen tuottamisesta ja Työterveys Laine Oy tuottaa palveluja yksityisen sektorin asiakkaille.

Useat kunnat ovat myyneet työterveysyhtiöitään. Haussa on ollut myös yksityisiä osaomistuskumppaneita.

Kaupunginjohtaja Koiviston mukaan Jyväskylä arvioi jatkuvasti työterveyshuollon järkevää toimintatapaa.

– Pohdimme aktiivisesti yhteistyötä myös olemassa olevien yksityisten toimijoiden kanssa.