Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että soveltuvaa varhaista mielenterveyshoitoa tarjottaisiin jo perusterveydenhuollossa. Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen psykoterapiahoidon tai muun psykososiaalisen hoidon tulisi alkaa kuukauden sisällä. Hoidon alkamiseksi ei tarvittaisi erikoislääkärin asettamaa diagnoosia.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vetämä kansallinen Terapiat etulinjaan -hanke tukee mielenterveyden häiriöiden varhaista tunnistamista ja hoitoon ohjausta ja kouluttaa perustasolle näyttöön perustuvien hoitomenetelmien osaajia.
Hankkeen johtajan Samuli Saarnin mukaan millään perinteisillä terapiakeinoilla ja nykyisillä resursseilla ei ole mahdollisuuksia vastata palveluiden kasvavaan kysyntään.
”Tilanteen korjaamiseen on kaksi tapaa. Toinen on digitaalisten palveluiden täysmittainen käyttöönotto ja toinen on perustason palveluiden vahvistaminen.”
Nopeasti hoitoon pääsevät pärjäävät pienemmällä avulla
Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeisiä palveluita ja työkaluja ovat esimerkiksi ohjattu omahoito ja terapianavigaattori. Terapianavigaattori on nettipohjainen psykososiaalisen hoidon tarpeen arvion työkalu, joka auttaa asiakasta löytämään itselleen parhaiten toimivan avun.
Nämä molemmat keinot on otettu käyttöön Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä Keusotessa.
”Aloitimme ohjatun omahoitopalvelun tarjoamisen kuntayhtymän asukkaille keväällä 2021, ja sitä on pyritty lisäämään vaikuttavien tulosten vuoksi”, kertoo Keusoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Marko Poikolainen.
Mäntsälän terveysasemalla työskentelevä sairaanhoitaja Noora Eerola on keskittynyt nimenomaan ohjattujen omahoitojen tarjoamiseen.
”Olemme saaneet jonoja lyhennettyä kahdesta tai kolmesta kuukaudesta viikkoon. Kun ihmiset eivät joudu odottamaan kauaa, he myös pärjäävät pienemmällä avulla. Jos he joutuvat odottamaan pari kuukautta tai enemmän hoitoon pääsyä, heitä täytyy vakautella pidemmän aikaa ennen kuin heitä voidaan lähettää esimerkiksi varhais-opsiin eli lyhyeen psykoterapiaan”, Eerola kertoo.
Ihmiset odottavat kotona liian pitkään avun hakemista
Keusotella hoitopolku menee niin, että asiakas ottaa ensin yhteyttä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen, jossa tehdään hoidontarpeen arvio ja asiakas täyttää terapianavigaattorin. Tämän jälkeen hän ohjautuu hoitopolulle, jossa vaihtoehtoina on esimerkiksi ohjattu omahoito, ryhmähoito, nettiterapia, yksilöterapia, Kelan pitkä psykoterapia tai erikoissairaanhoito.
”Minä aloitan aina ohjatulla omahoidolla, koska olemme selvästi nähneet sen lyhentävän hoitoon pääsyä. Noin yleisesti ihmiset odottavat kotona liian pitkään avun hakemista”, Eerola lisää.
Eerolan asiakkailla on ollut etenkin vaikeaa masennusta ja ahdistuneisuutta, mutta myös uupumusta ja sosiaalisten tilanteiden jännittämistä.
Oikea-aikainen apua vaikuttaa kokonaishoidon onnistumiseen
Noora Eerola kertoo, että ohjatulla omahoidolla päästään matalalla kynnyksellä opettelemaan uusia taitoja arjessa selviytymiseen.
”Ohjatun omahoidon jälkeen asiakas on valmiimpi työskentelemään perusterveydenhuollon yksilöterapiassa tai tarvittaessa muussa jatkohoidossa, jolloin toivottavasti kokonaishoidon vaikuttavuus olisi suurempi.”
Lue seuraavaksi: