Suomessa on pitkään toisteltu mantraa astmaohjelmastamme, joka on menestys. Keuhkolääkärit kentältä kuitenkin kertovat, että hyvä tilanne on monin paikoin historiaa.

Espoon terveyskeskuksen apulaisylilääkärinä puolisen vuotta sitten aloittanut Paula Pallasaho on seurannut astman ja keuhkoahtaumataudin hoidon kehitystä perusterveydenhuollon lisäksi Työterveyslaitoksella sekä Iho- ja allergiasairaalassa.

– Keuhkopotilaiden seurantakäynnit eivät toteudu riittävän hyvin. Se näkyy terveydenhuollossa kaikilla tasoilla, hän sanoo.

Hyvä vertauskohta on sydän- ja diabetespotilaiden seuranta. Se on selkeä.

Suomessa ei Pallasahon mukaan tiedetä väestötasolla, kuinka suuri osa keuhkopotilaista on seurannan piirissä ja onko heidän hoitonsa tasapainossa.

Osasyy seurannan puutteeseen voi olla Käypä hoito -suosituksissa.

– Keuhkosairauksien suosituksissa painottuvat diagnostiikka ja lääkehoito. Seurannan tarvetta ei tuoda yhtä tärkeässä roolissa esiin kuin esimerkiksi diabeteksen Käypä hoito -ohjeissa, Pallasaho sanoo.

Kontrollivaje lisää pahenemisvaiheita

Keuhkolääkäri Ulla Suuronenon nähnyt, mitä kontrollin kutsusysteemin puuttuminen merkitsee astma- ja keuhkoahtaumapotilaille.

– Osa potilaista putoaa kokonaan pois seurannasta.

He vain uusivat lääkkeitään, jotka eivät ehkä enää ollenkaan vastaa taudin tilaa.

– Kymmenen vuotta sitten astmapotilas voi hyvin, mutta nyt inhalaattori ei enää toimikaan entiseen tapaan. Vähän liikkuva potilas ei huomaakaan, kuinka hänen tilansa pikkuhiljaa huononee, Suuronen sanoo.

Kontrollin puuttumisen seurauksena sairauksissa tulee turhia pahenemisvaiheita.

Ne voivat olla kohtalokkaita, erityisesti keuhkoahtaumapotilaille.

– He joutuvat herkästi osastohoitoon. Keuhkoahtaumapotilailla jo kaksi pahenemisvaihetta kasvattaa kuolemanriskiä.

Suuronen on tehnyt pitkän uran erikoissairaanhoidon puolella, mutta aloitti puolitoista vuotta sitten keuhkolääkärinä Mikkelin terveyskeskuksessa.

Hänen aikanaan Mikkelissä on tehty keuhkoahtaumapotilaille hoitopolku, ja astmapotilaiden polku päivitettiin. Kumpikin potilasryhmä saa nykyisin kutsun kontrolleihin.

Osaaminen häviää hoitoportaasta

Mitä tapahtui Suomen upealle astmaohjelmalle?

Ei mitään dramaattista. Astmaohjelma toteutettiin 1994–2004. Sen hyvät käytännöt rapautuivat asteittain, kun ihmiset yksinkertaisesti vaihtuivat.

– Astmaohjelmaa aikoinaan toteuttaneet ovat monessa paikassa siirtyneet muihin tehtäviin. Hyvät tulokset eivät pysy, ellei niitä ylläpidetä, Pallasaho sanoo.

Se tarkoittaa hoitajien ja lääkäreiden järjestelmällistä koulutusta.

– Nyt vaaditaan astmaohjelma 2.0, Pallasaho sanoo.

Ulla Suurosen mukaan myös tiimiajattelu on saattanut johtaa erityisten astmahoitajien katoamiseen terveyskeskuksista.

– On huolestuttavaa, jos astmaosaaminen häviää hoitoportaasta. Hoitajat ovat avainasemassa diagnostiikassa opettaessaan potilaille inhalaattoreiden käytön, hän sanoo.

Fokus on siirrettävä oikeaan asiaan

Keuhkoahtaumatautia sairastavien tilanne on erityisen huono, sillä terveydenhuollolta se jää usein tunnistamatta.

– Rasitusahdistus esimerkiksi mielletään sydänoireeksi. Kun spirometria joskus myöhemmin otetaan, se on joillakin osoittautunut todella huonoksi, Suuronen sanoo.

Pallasahon mielestä tässä tilanteessa julkisuuden fokus on toisaalla. Hän ottaa esimerkin sunnuntain Helsingin Sanomista. Sen pääkirjoituksessa kehuttiin, miten hyvin allergiaohjelma toimii: työperäiset allergiat ovat vähentyneet.

– Käsitys perustuu yhden vuoden 2012 tilastonotkahdukseen. Sen jälkeen työperäiset allergiat ovat lisääntyneet, Pallasaho sanoo.

Huomio pitäisi Pallasahon mielestä kuitenkin keskittää laiminlyötyihin perusasioihin: astma ja keuhkoahtaumatauti tarvitsevat uudet ohjelmat.

Mikä seurannassa ontuu? Lue koko juttu Mediuutisten Summa-palvelusta.

Summa-palvelusta löydät näköislehden, juttuarkiston ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus. Palveluun voi tutustua kuukauden ajan ilmaiseksi. Lisätietoja ja kirjautumisohjeet.

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.