Ketogeeninen ruokavalio saattaa auttaa ehkäisemään influenssaa. Amerikkalaisen New Yale yliopiston tutkimusryhmän tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että ketogeeninen ruokavalio suojasi hiiriä influenssalta. Hiirikokeessa influenssaan sairastuneille hiirille syötettiin paljon rasvaa ja vähän hiilihydraattia sisältävää ketogeenistä ruokaa, ja verrokkiryhmälle runsaasti hiilihydraattia sisältävää ruokaa. Ensimmäisen ryhmän hiirien eloonjäämisprosentti oli parempi, sillä niiden vastustuskyky oli parempi. Tutkimuksen tulokset julkaistiin marraskuussa Science Immunology -lehdessä ja niistä kertoi News Medical -sivusto.

Ketogeeninen ruokavalio, jossa syödään pääasiassa vähän tärkkelystä sisältäviä kasviksia ja lihaa, aktivoi keuhkojen T-soluja, mikä puolestaan johtaa lisääntyneeseen liman eritykseen. Lima puolestaan saattaa estää viruksen pääsyn elimistöön. Tulos yllätti tutkijat.

Ketogeeninen ruokavalio näytti myös tukahduttavan inflammasomeja, jotka aiheuttavat tulehdusreaktion.

Vaikka tutkimuksen tulokset ovat kiinnostavia ja lupaavia, tutkijat muistuttavat, ettei hiirikokeiden tuloksia voi suoraan liittää ihmisiin, sillä hiirten ja ihmisten aineenvaihdunta on erilainen.

Influenssa on yleinen ja maailmanlaajuinen tauti, johon kuolee kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Yleensä hoidetaan influenssan oireita, mutta parasta olisi, jos influenssa pystyttäisiin estämään kokonaan parantamalla ihmisten vastustuskykyä. Toistaiseksi paras keino suojautua influenssalta on edelleen rokotus.

Juttu on julkaistu alunperin 20.11.2019.