Keskustalainen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vastaa Twitterissä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) kommentteihin matkailusta.

– Ministeri Kiuru puhuu A-studiossa taas karanteeneista. Jos nämä puheet toteutuu, emme saa matkailua pitkään aikaan auki. Näin ei voi olla. Matkailun tilanne katastrofaalinen, Lohi tviittaa.

– Variantteja tulee varmuudella. Pidetäänkö rajat kiinni vuoteen 2050 saakka vai 2100 saakka. EU on asetuksella edellyttämässä matkustamisen sallimista ns. digitaalisella vihreällä todistuksella, Lohi myös kommentoi.

Lue myös:

Kiuru sanoi Ylen A-studiossa maanantaina, että uusi rajoilla tapahtuvan koronavalvonnan malli on tulossa pian. Kiurun mukaan malli valmistuu lähiviikkoina.

Ministerin mielestä parhaassa mallissa Suomeen saapujalta vaaditaan ennakkotesti ennen maahantuloa, jääminen karanteeninomaisiin olosuhteisiin ja tämän jälkeen vielä toinen testi. Kiuru sanoi kuitenkin, että tällainen malli on vaikea toteuttaa.

Hallituksen alkuperäinen ”tule ja testaa” -malli palasikin viime vuoden lokakuussa bumerangina eduskunnan perustuslakivaliokunnasta takaisin hallitukselle huonon valmistelun vuoksi. Uutta mallia on odotettu siitä lähtien.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on mietinnössään vaatinut hallitukselta lakiesitystä, jossa asetetaan velvoite maahantulijoita koskevasta ennakollisesta koronatestituloksesta.

Eduskunta toteaa lausumassaan, että ”ennakkotodistuksiin perustuvan mallin käyttöönoton jälkeen pakolliset terveystarkastukset voitaisiin selkeästi kohdentaa henkilöihin, joilla ei ole osoittaa riittäviä todistuksia negatiivisesta covid-19-testituloksesta, annetusta rokotuksesta tai covid-19-taudin sairastamisesta”.

Lohi on sitä mieltä, että karanteenia ei pitäisi enää tarvita maahantulon jälkeen, jos matkailijalla on tuore negatiivinen testitulos, saatuna rokote tai covid-19-tauti sairastettuna.

– Rokotustodistus, todistus sairastetusta covid-19 taudista tai tuore negatiivinen testi laskevat riskin olemattoman pieneksi. Niihin, joilla näitä ei ole, voidaan kohdistaa terveystarkastuksia, Lohi toteaa Twitterissä.

LUE MYÖS: